"THL:n irtisanomisille olisi ollut useita vaihtoehtoja"

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL irtisanoo kaikkiaan 81 henkilöä viime kuun alussa alkaneiden yt-neuvottelujen päätteeksi.

Palkansaajajärjestö Pardian puheenjohtajan Antti Palolan mukaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 81 henkilön irtisanomisilta olisi vältytty, mikäli sosiaali- ja terveysministeriö olisi myöntänyt noin kolmen miljoonan euron lisämäärärahan.

- Henkilöstö olisi ollut myös valmis lomautuksiin vaihtoehtona irtisanomisille. Tällöin kaikkia henkilöstöryhmiä olisi kohdeltu tasapuolisesti, huomauttaa Palola.

Palolan mielestä peruspalveluministeri Paula Risikko on pettänyt THL:n henkilöstölle antamansa lupauksen, jonka mukaan Kansanterveyslaitoksen ja STAKESin fuusion ei pitänyt aiheuttaa irtisanomisia.

- Nämä irtisanomiset ovat laajuudessaan ennennäkemättömän isoja valtiolla. Irtisanomiset revitään suoraan henkilöstön selkänahasta, kun vähemmällä väellä tehdään yhä enemmän työtä.

Irtisanotuista iso osa on yli 50-vuotiaita työntekijöitä, joiden uudelleentyöllistyminen on todella vaikeaa.

Risikko selvittää irtisanotuille muita mahdollisia tehtäviä

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL tapasi ministeri Risikon viime perjantaina Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen irtisanomisten vuoksi. Ministeri lupasi selvittää, onko mahdollista järjestää irtisanotuille valtionhallinnossa muita tehtäviä.

- Odotamme edelleen, että tänään päätettyjen 81 henkilön irtisanomiset voitaisiin välttää. Tiedossamme on, että Stakesin ja KTL:n fuusiosta on säästynyt useita miljoonia euroja. Tällä rahalla irtisanotut saisivat toistaiseksi pitää työnsä. Ministeri lupasikin selvittää, mikä tuon rahan kohtalo on, JHL:n valtiosektorin neuvottelupäällikkö Kristian Karrasch toteaa.

Karrasch ihmettelee kovaa kiirettä, mikä THL:n irtisanomisilla on.

- Suomessa jyllää parhaillaan vakava pandemia. THL:n rooli pandemian hoidossa on keskeinen. Nyt olisikin tarpeen perustaa THL:ään pandemia-osasto, johon ainakin osa irtisanotuista voitaisiin sijoittaa. Osasto edistäisi pandemia-tutkimusta ja kehittäisi rokote-ohjelmia. Suomen on varauduttava tuleviin pandemioihin aloittamalla uudelleen oma rokotetuotanto, Karrasch lataa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat