THL: Massarokotuksia vaikea järjestää

Monien mielestä rokotuskäytännöt kunnissa ovat olleet liian hitaita ja ihmiset ovat joutuneet jonottamaan tuntikausia ulkona. Miksei sitten ihmisiä voida rokottaa massoittain isoissa halleissa? THL:n ylilääkäri Terhi Kilpi ei sulje pois massarokotuksia, mutta olosuhteiden pitää olla asianmukaiset.

- Toistaiseksi on näyttänyt siltä, että rokotusjonot saataisiin hallintaan kunnissa sillä, että lisätään terveyskeskusten rokotuspaikkoja. Ei massarokotukset ole millään tavalla poissuljettuja, mutta kannattaa muistaa, ettei rokotus ole mikä tahansa neulanpistos. Siinä pistetään vaikuttavaa ainetta, joka pitää säilyttää oikein. Rokotuksen jälkeen pitää varautua hoitamaan myös mahdolliset allergiset reaktiot eli olosuhteiden täytyy olla asianmukaiset, Kilpi selvittää.

Rokotuksista pitää aina raportoida

Kilven mukaan myös rokotuksista raportoiminen on tärkeää. THL:n täytyy pystyä seuraamaan, mitä rokotuskampanjalla saadaan aikaiseksi, eli hyödyt ja mahdolliset haitat.

- Emme pystyisi sitä selvittämään, jos emme tiedä, kuka on saanut rokotetta ja milloin. Rokotus pitää kirjata niin, että se päätyy terveyskeskuksen tietojärjestelmään.

THL:llä ei ole tarkkaa tietoa siitä, kuinka paljon riskiryhmään kuuluvia on saatu rokotetuksi Suomessa. THL:n ylilääkäri Kilpi kertoo, että hiljattain maahan saapuneista rokotteista pitäisi riittää myös pikkulapsille.

- Pieniä lapsia on jo viikon verran rokotettu joillakin paikkakunnilla. Siitä edetään sitten ikäryhmittäin koululaisiin. Rokotetta saadaan ensi viikolla 200 000 annosta ja sitä seuraavalla viikolla mahdollisesti enemmänkin. Sitten voisimme alkaa rokottaa vanhempia lapsia.

Jos työikäiset päätetään rokottaa, rokottaminen tehdään työterveyshuollossa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat