Traficom: Lennot Britanniasta Suomeen keskeytetään kahdeksi viikoksi koronavirusmuunnoksen takia – määräys astuu voimaan kello 12

Kaikki Suomen ja Britannian välinen matkustajalentoliikenne keskeytetään kahdeksi viikoksi. Kielto tulee voimaan tänään maanantaina kello 12. Asiasta tiedottaa liikenteen valvontaviranomainen Traficom.

Traficom kertoo tiedotteessaan tehneensä päätöksen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta saamansa suosituksen perusteella ja ilmailulain nojalla. Asetuksen mukaan lentoliikennettä on mahdollista estää tai rajoittaa ”ennakoimattomien ja väistämättömien syiden takia yllättävien ja lyhytaikaisten ongelmien ratkaisemiseksi”.

Lentoliikenteen katkaiseminen Britanniasta Suomeen on välttämätöntä, totesi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) aiemmin sunnuntai-iltana. Syynä on Britanniassa havaittu uusi koronaviruksen muunnos, jota pidetään aiempaa tarttuvampana. 

Toistaiseksi ei THL:n mukaan ole näyttöä siitä, että uuden virusmuunnoksen aiheuttama tauti olisi muita vakavampi. 

– Varovaisuusperiaatteen mukaisesti tilannetta arvioidaan jatkuvasti, kun uutta tutkimustietoa virusmuunnoksen aiheuttamasta epidemiauhasta saadaan, THL kertoo tiedotteessa.

Suomessa ei ole havaittu uuden virusmuunnoksen aiheuttamia covid-19-tapauksia.

Virus leviää Britanniassa rajoituksista huolimatta

THL kiinnittää huomionsa siihen, että koronaviruksen aiheuttamien covid-19 -tapausten määrä on viime viikkojen aikana lisääntynyt voimakkaasti Britanniassa siitä huolimatta, että maassa on toteutettu rajoituksia. 

Uusi virusmuunnos selittää noin puolet kasvusta.

Useat Euroopan maat ovat katkaisseet lentoliikenteen Britanniasta. Kieltoon ovat ryhtyneet tähän mennessä ainakin Hollanti, Belgia, Irlanti, Italia, Itävalta, Romania, Saksa ja Ruotsi.

WHO varoitti Eurooppaa

Maailman terveysjärjestö WHO kehotti aiemmin tänään eilen, järjestön Euroopan-toimistosta kerrottiin uutistoimisto AFP:lle.

Aiempaa tartuttavampi koronaviruksen uusi muunnos leviää etenkin Britanniassa, minkä lisäksi Tanskassa on raportoitu yhdeksän tapausta ja Hollannissa yksi.

”Päättyykö tämä painajainen koskaan?”

Britanniassa miljoonat ihmiset joutuvat miettimään viime hetken muutoksia joulusuunnitelmiinsa, kun osassa maata tuli viikonvaihteessa voimaan koronasulku.

Pääministeri Boris Johnson kertoi lauantaina, että koronaviruksen uuden muunnoksen takia ihmisten on Lontoossa sekä Englannin kaakkois- ja itäosissa pysyttävä kotona sunnuntaista alkaen.

– Joulu on peruttu miljoonilta, julisti Sunday Telegraph kannessaan.

– Päättyykö tämä painajainen koskaan? kyseli puolestaan Mail on Sunday.

Terveysministeri Matt Hancock joutui puolustamaan kiirettä, jolla osa maasta määrättiin koronasulkuun. Hancockin mukaan ministerit saivat tietää uuden koronavirusmuunnoksen tartuttavuudesta vasta perjantaina, uutisoi muun muassa yleisradioyhtiö BBC.

Hancock sanoi Sky Newsin haastattelussa, että koronaviruksen muunnos ei ollut hallinnassa.

Lue myös:

    Uusimmat