Mainos

THL jäljittää ehec-tartunnat aiheuttanutta elintarviketta

Suolistoperäinen ehec-bakteeri on jälleen alkuvuonna sairastuttanut lapsia eri puolilla Suomea. Useita lapsia on joutunut sairaalahoitoon ehec-bakteeriin liittyvän vaikean oireyhtymän takia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan tartunnat on aiheuttanut todennäköisesti jokin elintarvike, jota jäljitetään parhaillaan. THL on haastatellut ruokavaliosta sairastuneiden lasten omaisia.

THL:n ylilääkäri Markku Kuusi muistuttaa, että ehec-tartunnan ennaltaehkäisyssä on tärkeää kypsentää liha huolella ja pestä kasvikset kunnolla.

– Hyvällä keittiöhygienialla pysytyy tätä ennaltaehkäisemään parhaiten. Esimerkiksi naudanliha pitäisi nimenomaan kypsentää kunnolla ja etenkin juuri jauhettu naudanliha, sillä jos siinä sattuu olemaan bakteeria, leviää se nopeasti kauttaaltaan. Vihannekset ja hedelmät taas on syytä pestä huolellisesti. Tilalta ostettu maito pitää pastöroida, jos sitä annetaan lapsille tai vanhuksille, Kuusi painottaa.

Ehec-bakteeri voi voimakkaimmillaan aiheuttaa oireyhtymän, joka vaatii sairaalahoitoa. Oireyhtymä voi pahimmillaan aiheuttaa munuaisten vajaatoimintaa, neurologisia ongelmia tai jopa kuoleman. Ehecin voi saada myös lievänä, jolloin se saattaa aiheuttaa ripulia.

– Useimmiten juuri lapset saavat tuon voimakkaan ja vaarallisen oireyhtymän, Kuusi kertoo. 

Ehec-tartuntoja todettiin viime vuonna ennätysmäärä, noin 90. Se on kolminkertainen määrä aiempiin vuosiin verrattuna. Yleistymisen syytä ei tarkalleen ottaen tiedetä.

– Toisaalta myös tapausten toteaminen on aiempaa tehokkaampaa, joten sekin vaikuttaa korkeisiin lukuihin, Kuusi muistuttaa. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.