Mainos

THL: Jäitä hattuun uuden Pandemrix-epäilyn kanssa

Terveyden ja Hyvinvoinnin laitos (THL) rauhoittelee Pandemrix-rokotteeseen liittyviä uusia epäilyjä. Sanomalehti Kaleva kertoi tänään, että THL selvittää, vaikuttiko sikainfluenssarokote muidenkin sairauksien kuin narkolepsian puhkeamiseen.

THL keskittyy selvityksissään erityisesti autoimmuunitauteihin, kuten nivelreumaan, ykköstyypin sokeritautiin, keliakiaan ja MS-tautiin.

THL:n erikoistutkija Hanna Nohynekin mukaan Ruotsista saatuihin tuloksiin Pandemrix-rokotteen mahdollisista yhteyksistä autoimmuunitauteihin on syytä suhtautua varauksella, ja ne vaativat vielä varmistuksen laajemmissa väestöpohjaisissa tutkimuksissa.

– Yhdessä Tukholmassa tehdyssä rekisteripohjaisessa tutkimuksessa kävi ilmi, että löytyi lievää lisäymää suoliston autoimmuunitaudeista. Lisäys oli hyvin pientä, ja myös tutkimuksen otos oli pieni, koska se käsitti vain Tukholman alueen ihmiset.

THL suunnittelee nyt samantapaisen rekisteripohjaisen tutkimuksen aloittamista Suomessa.

– Se tarkoittaa sitä, että poimimme sairaaloiden rekistereistä tietoja erilaisista autoimmuunitaudeista ja vertaamme niiden ilmaantuvuutta rokottamattomilla ja rokotetuilla.

Nohynek painottaa, että tutkimus on kuitenkin vasta suunnitteluvaiheessa.

Hän myös kertoo, että toistaiseksi Suomesta ei ole löytynyt mitään viitteitä siitä, että kyseiset autoimmuunitaudit olisivat lisääntyneet Pandemrix-rokotteen vuoksi.

– Meillä on joitain ilmoituksia, kuten esimerkiksi että epilepsia on puhjennut Pandemrix-rokotuksen jälkeen, mutta ne ovat yksittäistapauksia.

– Kun niinkin moni, kuin 2,76 miljoonaa ihmistä on rokotettu, on ilman muuta selvää, että ajallista yhteyttä tulee olemaan joissakin tapauksissa. Kuitenkin näiden syy-seuraus-suhde on ihan toinen asia ja siihen pystytään pureutumaan vasta väestöpohjaisella isommalla tutkimuksella.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.