Mainos

THL: Ihmisestä toiseen tarttuva lintuinfluenssa oli odotettavissa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Mika Salmisen mukaan ihmisestä toiseen tarttuva H7N9-lintuinfluenssa oli odotettavissa.

Salmisen mukaan kyseessä on kuitenkin erityistapaus, jonka perusteella ei voida ennustaa vielä mitään.

– Yksittäistapaus ei vielä tarkoita sitä, että virus olisi muuntunut niin, että se tarttuisi tehokkaasti ihmisestä toiseen ja käynnistäisi mitään laajempaa epidemiaa, Salminen huomauttaa.

Asia nousi esille, kun tutkijat vahvistivat ensimmäistä kertaa ihmisestä toiseen tarttuneen lintuinfluenssan lääketieteellisessä aikakauslehdessä British Medical Journalissa. Suomessa asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

BMJ:n mukaan lintuinfluenssa tarttui maaliskuussa itäkiinalaisesta miehestä tyttäreen. Molemmat tartunnan saaneet kuolivat. Isä oli ollut tekemisissä siipikarjan kanssa, mutta tytär ei.

Salminen arvioi, että satunnaisia tapauksia tulee vielä lisää, mutta syytä huoleen ei ole "sen enempää kuin aiemminkaan".

– Mutta mihin se johtaa, niin se on nimenomaan ennustamista. Ainoa vertailukelpoinen asia on, että maailma on elänyt H5N1-influenssan kanssa kymmenisen vuotta.

Salmisen mukaan lintuinfluenssatapaus ei edellytä Aasiaan matkustavilta erityistoimia, mutta käsihygieniasta ja tarpeeksi kypsennetystä ruuasta kannattaa silti huolehtia.

– Kannattaa myös miettiä kaksi kertaa, onko viisasta vierailla toreilla, joissa on myynnissä paljon elävää siipikarjaa, Salminen sanoo.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.