Mainos

THL: Hyvästä rokotteesta ei kannata kieltäytyä

Suomessa sikainfluenssaepidemiaa on odotettu jo kuukausia pelonsekaisin tuntein. Monissa suomalaisissa alkaakin ilmetä sekä taudin että rokottamisen suhteen kyllästymisen merkkejä - tuleeko se tauti oikein vai ei? Kannattaako sitä rokotetta ottaa vai ei?

Suomessa riskiryhmien rokottaminen sikainfluenssan varalta alkaa tämän kuun lopussa. Käytännössä kuka tahansa riskiryhmään kuuluva voi myös halutessaan kieltäytyä rokotteesta. Kaikki rokottaminen kun on Suomessa täysin vapaaehtoista, kertoo THL:n rokoteohjelmayksikön päällikkö Tuija Leino.

- Joissakin tilanteissa olisi tartuntatautilain nojalla mahdollisuus toteuttaa pakkorokotuksia, mutta ei sellaisesta ole kyse tässä sikainfluenssassa. Maailmalla myös jonkin verran puhutaan etiikasta rokottamisen suhteen. Onko siinä eettistä ongelmaa, jos on työssä keskosten teho-osastolla, eikä ottaisi rokotusta ja sitten tartuttaisi taudin lapseen? Mutta tästä asiasta siis vain keskustellaan tällaisena eettisenä kysymyksenä, valottaa Leino.

Rokote kannattaa ottaa

Leino kannustaa kaikkia riskiryhmäläisiä rokotteen ottamiseen. Hän ei ole kuullut, että kukaan ehdoin tahdoin haluaisi kieltäytyä hyvästä asiasta.

- Terveydenhuollon työntekijät ovat jo hyvin paljon kyselleet rokotusjärjestyksestä, joten uskon, että heistä valtaosa rokotteen haluaa. Myös kunnat ja sairaanhoitopiirit kyselevät jatkuvasti rokotuksen järjestämisestä, Leino kertoo.

Ne terveydenhuollon työntekijät, jotka hoitavat infektiopotilaita tai infektioherkkiä potilaita, ovat rokotuslistalla kärjessä. Myös esimerkiksi raskaana olevat rokotetaan kärkipäässä.

- Rokote myös todella auttaa riskiryhmässä olevia, sillä heille tauti saattaa olla kohtalokas, Leino neuvoo.

Leino kertoo, että kunnat ovat kovasti olleet halukkaita saamaan tarkempaa tietoa riskiryhmien rokotusjärjestyksestä. Kunnat ovat tulkinneet THL:n ohjeita hyvin eri tavalla. THL onkin pyrkinyt selventämään ohjeitaan.

Rokote täysin turvallinen

Sikainfluenssarokote levitettiin maailmalle melko nopeassa aikataulussa. Moni onkin miettinyt, ehdittiinkö rokotetta edes testaamaan tarpeeksi ennen markkinoita. THL:n rokoteohjelmayksikön päällikkö Tuija Leino vakuuttaa, että rokote on parasta A-ryhmää ja täysin turvallinen. Siitä ei kannata minkään pelon takia kieltäytyä.

- Euroopan korkein lääkeviranomainen EMEA on myöntänyt sikainfluenssarokotteelle myyntiluvan. Rokotteessa on käytetty pari vuotta valmiina ollutta lintuinfluenssarokotetta, joka on tavallaan sisartuote. Rokotteessa ei ole vaihdettu muuta kuin pieniä viruksen pintarakenteen osia; aiemmassa valmisteessa ne ovat lintuinfluenssavirusta ja tässä sikainfluenssavirusta, kaikki muut aineet ovat säilyneet aivan ennallaan. Tällainen politiikka mahdollisti rokotteen nopean hyväksymisen, selvittää Leino.

Syksyn aikana selviää myös se, kannattaako jokaisen suomalaisen ottaa rokote vai jääkö rokottaminen vain riskiryhmiin.

Katso Aaro Kajasteen juttu

(MTV3)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.