Mainos

THL halusi luopua rokoteostoista jo kaksi vuotta sitten

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos on valmis luopumaan rokotehankintoihin liittyvästä päätöksenteosta. Savon Sanomat uutisoi tänään, että sosiaali- ja terveysministeriö aikoo siirtää rokotteiden oston THL:ltä muulle taholle ensi vuonna.

THL:n rokotejohtajan Terhi Kilven mukaan laitos on esittänyt rokoteostojen siirtämistä jo pitkään.

- Me olemme ehdottaneet jo marraskuussa 2007, että rokotehankintapäätökset siirrettäisiin meiltä pois, Kilpi kertoi MTV:n uutisille.

- THL tekee ensisijaisesti asiantuntijatoimintaa eli yleensä työmme on sitä, että annamme asiantuntija-apua päätöksentekijöille emmekä varsinaisesti tee päätöksiä. Rokotehankinnat ovat olleet rokotealalla melkeinpä ainoa kohta, jossa THL on tehnyt päätöksiä. Se tuntuu sopivan huonosti muuhun toimintaamme.

THL ei ostanut H1N1-rokotteita

Rokotejohtaja haluaa myös oikoa väärät tiedot siitä, että THL olisi ostanut sikainfluenssarokotteita lääkeyritykseltä, joka on rahoittanut laitoksen rokotetutkimusta kuudella miljoonalla.

- Sikainfluenssarokotteiden hankinta tehtiin poikkeuksellisesti niin, että ministeriö teki rokotehankintapäätöksen eikä THL. Tässä päätöksenteko oli siis jo siirretty muualle, Terhi Kilpi sanoo.

Kilpi kuitenkin myöntää, että rokotteiden ostamisen ja tutkimustyön rahoittamisen välillä voi joskus syntyä ristiriitoja.

- On myös sanottava, että koska me teemme tutkimusta ja joissakin tapauksissa myös yhteistyötä lääketeollisuuden kanssa, niin silloin voi syntyä vaikutelma intressiristiriidasta. Jos saamme lääkeyritykseltä rahoitusta tutkimukseen ja sitten samainen lääkeyritys saattaa olla myymässä rokotteita, niin tällainen vaikutelma saattaa syntyä. Senkin puolesta olisi parempi, että emme tekisi tällaisia rokotehankintapäätöksiä.

THL olisi valmis siirtämään rokotepäätökset sosiaali- ja terveysministeriölle. Laitoksen mukaan ministeriö ei ole kuitenkaan ollut kovin innokas ottamaan vastaan rokoteostoksien hankintavastuuta, vaan on etsinyt sille muuta tekijää.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.