THL alkaa tutkia long covid -oireyhtymän yleisyyttä – myös rokotteen vaikutusta pitkittyneen koronataudin oireisiin selvitetään

THL:ssa on käynnissä kaksi tutkimusta, joiden yhtenä tarkoituksena on muun muassa selvittää niin sanotun pitkän koronan eli long covid -sairauden yleisyyttä sekä rokotteen vaikutusta siihen. Tutkimusten long covid -osiot käynnistyvät syksyllä.

Asiasta kertoo THL:n tutkimusprofessori Markus Perola. Kyseessä on ensimmäisiä Suomessa toteutettuja tutkimuksIa, joissa tarkastellaan myös pitkää koronaa sekä rokotteen mahdollista vaikutusta siihen.

Katso myös: Vertaistukiryhmän perustaja Joni Savolainen kärsii edelleen koronaoireista. Juttu jatkuu videon jälkeen.

10:19

Ensimmäiseen tutkimukseen, COVIDprog, on jo rekrytoitu yli 1000 koronaan sairastunutta. Heille lähetetään syksyllä kysely, jossa kysytään myös mahdollisia pitkän koronan oireita.

"Tilastollista voimaa on tulossa"

Toisessa tutkimuksessa, koronavirus COVID-19-tartunnan yksilöllinen kulku eli COVIDreg-tutkimuksessa, tutkimuskohteena ovat kaikki koronavirukseen sairastuneet suomalaiset, eli noin 100 000 ihmistä, sekä vertailujoukkona koko Suomen kansa. Kyseessä on rekisteritutkimus.

– Molemmista näistä tutkimuksista saadaan selville se tieto, onko koronavirukseen sairastuneilla ollut pitkän koronan oireita, ja onko mahdollinen koronavirusrokote vaikuttanut pitkän koronan oireyhtymän esiintymiseen, Perola kertoo MTV Uutisille.

– Rokotteen vaikutuksesta pitkän koronan oireisiin ei voida vielä vetää syy-yhteyttä, mutta erityisesti COVIDreg-tutkimuksen näyttöperusta tulee olemaan tilastollisesti hyvin voimakas, sillä mukana ovat kaikki Suomessa koronaan sairastuneet sekä kaikki Suomen asukkaat. Vaikka me olemme pieni kansa, siitä tulee tilastollista voimaa.

Vapaaehtoisia etsitään

Pitkän koronan tutkimisessa on se ongelma, etteivät tutkijat voi hypätä tulevaisuuteen: Tutkimusaineistoa on kerättävä sairastuneiden taudin etenemisen mukaan. Koronavirus on sen verran uusi tauti, ettei aineistoa ole vielä paljoa käytettävissä, Perola sanoo.

– Tutkimuksessa yhtenä tutkimuskysymyksenä on, ovatko oireet lieventyneet rokotuksen jälkeen.

Toiseen tutkimukseen, COVIDprog, haetaan mukaan myös vapaaehtoisia koronaan sairastuneita. Perolan mukaan mukaan tarvitaan sekä vakavasti että lievästi sairastuneita ihmisiä. Mukaan voi ilmoittautua THL:n verkkosivujen ohjeiden mukaisesti.

Lue myös: Vertaistukiryhmän perustaja Joni Savolainen on kärsinyt koronaoireista jo 200 päivää – "Osalle on annettu psykiatrisia diagnooseja sen takia, että nämä oireet ovat niin outoja"

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja