Theresa May haluaa varmistaa, että yhteistyö Pohjoismaiden kanssa säilyy hyvänä Brexitin jälkeen: ”Haluamme ylläpitää hyvää kauppasuhdetta”

Theresa May tapaa Juha Sipilän vielä tänään 1:27

Pohjoismaiden neuvoston 70. istunnossa vierailleen pääministeri Theresa Mayn päällimmäinen tarkoitus oli edistää ja varmistaa, että Britannian ja Pohjoismaiden yhteistyö jatkuu hyvässä hengessä myös sen jälkeen kun Britannia eroaa EU:sta ensi kevään maaliskuussa.

Katso videolta Mayn puheenvuoro Pohjoismaiden neuvoston kokouksen avajaisista.

Puheessaan May painotti, kuinka samanlaiset Pohjoismaat ja Iso-Britannia ovat. Maat jakavat samoja länsimaisia arvoja. Demokratia ja ihmisoikeudet ovat tärkeitä kummallekin osapuolelle.

May kiitti erikseen Pohjoismaita siitä, että he tuomitsivat Venäjän myrkkyiskut Salisburyssa viime keväänä.

Puheessaan May kertoi myös, että yhteistyö Britannian ja Pohjoismaiden välillä tulee jatkumaan myös sen jälkeen, kun Britannia jättää EU:n ensi keväänä.

– Haluamme ylläpitää hyvää kauppasuhdetta sekä edistää tavaran ja maanviljelytuotteiden kauppaa. Haluamme myös jatkaa turvallisuusyhteistyötä eri tavoilla sekä neuvotella, miten ylläpitää operatiivisia toimintoja Iso-Britannian ja EU:n välillä.

Vapaa liikkuvuus ei jatku

Theresa May vastasi myös kysymyksiin puheensa jälkeen. Monia askarrutti Britanniassa asuvien Pohjoismaiden kansalaisten oikeudet Britanniassa Brexitin jälkeen. Mayn mukaan heillä säilyy jatkossa samat oikeudet kuin tälläkin hetkellä.

Brexit kuitenkin vaikuttaa Euroopan vapaaseen liikkuvuuteen. Euroopasta ei voi tulevaisuudessa noin vain muuttaa Britanniaan opiskelemaan, työskentelemään tai asumaan.

Pääministerit Juha Sipilä ja May tapasivat kahdenkesken

Ennen tapaamista Sipilä kertoi, että tapaamisessa käsitellään kahdenvälisten kauppasuhteiden lisäksi Brexitiä EU:n näkökulmasta.

– Mielenkiintoista kuulla heidän näkemyksensä siitä, onko Euroopan neuvoston jälkeen edetty tässä asiassa.

Lue myös:

    Uusimmat