Mainos

The Times: Syyria pohtii kemiallisten aseiden käyttöä

Syyrian hallinto on suunnitellut käyttävänsä kemiallisia aseita omaa kansaansa vastaan. Asiasta kertoo brittilehti The Timesille Syyrian joukoissa palvellut lähde.

Lehden haastattelema korkea-arvoinen lähde loikkasi Syyrian armeijasta kolme kuukautta sitten.

Lähteen mukaan joukot harkitsivat vakavasti kemiallisten aseiden käyttöä viimeisenä keinona, jos hallinto menettäisi otteensa esimerkiksi Aleppon kaupungin kaltaisesta tärkeästä alueesta.

Syyrian hallinto on lähteen kertoman mukaan myös harkinnut kemiallisten aseiden toimittamista Libanonissa toimivalle Hizbollah-järjestölle. Aseet olisi tarkoitettu taisteluun Israelia vastaan.

– Jos Hizbollahin ja Israelin välillä alkaisi sota, se olisi vain hyvä Syyrialle, lähde sanoi The Timesille.

Saksalaislehti Der Spiegel kertoi toissapäivänä, että silminnäkijöiden mukaan Syyrian joukot ovat hiljattain testanneet kemiallisten aseiden laukaisujärjestelmää.

Amnesty: Kyliä pommitetaan umpimähkään

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on tänään julkaissut raportin, jonka mukaan Syyrian hallituksen joukot ovat alkaneet pommittaa menettämiään alueita tuhoisasti. Joukot kiihdyttävät iskujaan muun muassa kauppoihin, sairaaloihin ja leipäjonoihin. Järjestön mukaan umpimähkäisistä iskuista kärsivät eniten lapset ja muut siviilit.

Amnesty arvioi, että iskuilla presidentti Bashar al-Assadin joukot haluavat rankaista opposition hallinnassa olevia alueita. Amnestyn mukaan iskut ovat vastoin humanitaarista oikeutta.

– Hallituksen joukot pommittavat rutiininomaisesti kaupunkeja ja kyliä --- tietäen, että tuollaisten umpimähkäisten iskujen uhrit ovat lähes aina siviilejä, sanoi Amnestyn edustaja Donatella Rovera.

Raportissaan Amnesty kuvailee yksityiskohtaisesti useita siviileihin kohdistuneita iskuja. Raportin mukaan esimerkiksi syyskuussa seitsemän siviiliä kuoli ilmaiskujen sarjassa kesken hääjuhlan.

Järjestö vaatii, että Syyrian kriisi käsitellään Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa Haagissa.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.