The Homesman

USA 2014. Ohjaus: Tommy Lee Jones. Käsikirjoitus: Tommy Lee Jones, Kieran Fitzgerald ja Wesley Oliver, Glendon Swarthoutin romaanin pohjalta. Tuotanto: Peter Brant, Brian Kennedy ja Luc Besson. Kuvaus: Rodrigo Prieto. Leikkaus: Roberto Silvi. Pääosissa: Tommy Lee Jones, Hilary Swank, Grace Gummer, Miranda Otto, Sonja Richter, John Lithgow, James Spader, Meryl Streep. Kesto: 132 min.

Lännenelokuvien romanttinen kuvasto uudisraivaajien elämästä saa nyt yhden kaikkien aikojen synkimmistä otoksistaan. Tommy Lee Jonesin ohjaamassa ja tähdittämässä draamassa romantiikka on yhtä kaukana kuin lähin kaupunki päähenkilöistä eli tuhansien mailien päässä. Se heittää keskelle talvituulen tuiverrusta, sairautta ja kuolemaa.

Glendon Swarthoutin vuonna 1988 ilmestyneeseen romaaniin pohjautuva The Homesman kertoo tomerasta pioneerista Mary Bee Cuddysta (Hilary Swank), joka ei vielä kolmikymppisenä ole päässyt naimisiin vaan hoitaa yksin tilaansa nebraskalaisessa kyläpahasessa. Kun kolme seudulla kovia kokenutta naista (Grace Gummer, Miranda Otto ja Sonja Richter) menettää järkensä ja joudutaan toimittamaan hoitoon, paikalliset miehet jänistävät mutta Cuddy suostuu lähtemään kuskiksi vaaralliselle matkalle. Apumiehekseen hän pakottaa hirttotuomiolta pelastamansa henkipaton George Briggsin (Jones).

Kolmen väkivaltaisesti mielisairaan naisen kuljettaminen vankkureilla satojen kilometrien päähän on lievästi sanottuna haaste. Nälän ja kylmän lisäksi vaarana ovat pedot ja verenhimoiset intiaanit. Epätodennäköinen kaksikko ja heidän arvaamaton kuormansa suuntaa halki hyisten tasankojen kohti Iowan pelastavaa kirkkoa ja sen laupiasta pastorinrouvaa (Meryl Streep).

Elokuvan jännite perustuu puhdasotsaisen Cuddyn, läpeensä opportunistisen Briggsin ja säälimättömän luonnon väliseen kolmiodraamaan. He ovat vasten tahtoaan sidottuja toisiinsa, eikä kummankaan tulevaisuus näytä hääviltä. Kuitenkin kuvattuna aikana etsintäkuulutetun juopporoiston pärjäämismahdollisuudet ovat huikeasti paremmat kuin terveen ja omatoimisenkaan nuoren naisen. Tarinaa voi pitää feministisenä.

Sekä fyysiseltä että mielenmaisemaltaan elokuva tuo mieleen Annie Proulxin karut Wyoming-novellit, joissa halla vie sadon ja aavikkotuuli järjen. Asetelma, jossa lännenjäärä auttaa nuorta rohkeaa naista läpi koitosten muistuttaa toisaalta Coen-veljesten elokuvasta Kova kuin kivi (2010); Jonesin näkemyksessä kivi vain on vieläkin kovempi, kohtalo tuskaisempi.

Nebraskalaissyntyinen lahjakkuus Hilary Swank on erikoistunut kaltoin kohdeltujen ja lujatahtoisten naisten rooleihin. Hän sai Oscarin arvoisesti selkäänsä jo elokuvissa Boys Don't Cry (1999) ja Million Dollar Baby (2004), ja tekee jälleen palleaan osuvan suorituksen itsensä uhraavana Mary Beenä. Yhtä loistava on itse Tommy Lee Jones (Menetetty maa). Hän osaa olla samanaikaisesti helvetillisen kammottava ja odottamattoman rakastettava. Jones on todellinen vanhan ajan näyttelijä, luottomies jonka karisma vain syvenee puunrunkomaisten uurteiden myötä.

Maisemaelokuvan komeasta kuvauksesta vastaa meksikolainen Rodrigo Prieto, jonka kädenjälki muistetaan muiden muasssa sellaisista mestariteoksista kuin BrokebackMountain ja Babel. Kouraisevan kokonaisuuden viimeistelee Marco Beltramin musiikki.

Herkullisilla sivuosasuorituksella (mm. John Lithgow ja James Spader) silattu elokuva on hiljaisesti viisas ja lämmin, vaikka se on lähes täysin vailla lohtua. Jumalaa rukoillaan monta kertaa ja kiihkeästi, mutta armo näyttää olevan tiukemmassa kuin jäisenä hiertävä hittoköysi.

Lue myös:

    Uusimmat