Mainos

The Guardian: Syyte – New York Times-pomo syrjii työntekijöitä iän, rodun ja sukupuolen perusteella

Arvostettu yhdysvaltalaislehti The New York Times on syrjintäskandaalin kourissa, uutisoi brittilehti The Guardian.

Kaksi tummaihoista kuusikymppistä naistyöntekijää on haastanut New York Timesin toimitusjohtajan Mark Thompsonin oikeuteen. Syytteen mukaan Thompsonin kaudella lehteen on palkattu henkilöitä iän, rodun ja sukupuolen perusteella. Suosiossa ovat olleet nuoret valkoihoiset miehet, joiden työpanosta ei perhe-elämä kuormita.

Naisten asianajajan mukaan syrjinnän uhrien määrä voi NYT:ssa nousta jopa 50:een.

– Timesin esimerkkilukijoiden (nuori, valkoihoinen, varakas) houkuttelemiseksi lehti on määritellyt myös esimerkkityöntekijän.

Timesin viestintäpäällikön Eileen Murphyn mukaan syytökset Thompsonia ja lehden talousjohtajaa Meredith Levieniä vastaan ovat solvaavia ja epäoikeudenmukaisia.

– Kiistämme nämä perättömät syytökset täysin. Syytökset ovat ristiriidassa New York Timesin työympäristön kanssa, Murphy kirjoittaa.

Syytteen mukaan New York Timesin toimitusta on nuorennettu ja valkaistu järjestelmällisesti sen jälkeen, kun Thompson tuli BBC:ltä NYT:n toimitusjohtajaksi vuonna 2012. Myös BBC:llä Thompsonia syytettiin keski-ikäisten ja eläkeikää lähentyvien naisten syrjinnästä työpaikalla.

"Ei myyntihenkilökunnan pidä näyttää tältä"

Syytteen nostaneet Ernestine Grant, 62, ja Marjorie Walker, 61, työskentelevät lehden markkinointiosastolla. Syytteessä Levienin väitetään sanoneen henkilökunnalleen, ettei myyntihenkilökuntamme pitäisi näyttää tältä. Levienin kerrotaan myös tehneen selväksi, että hän haluaa työvoimaksi "tuoreita kasvoja" ja työntekijöitä, jotka näyttävät asiakkailtaan.

– Vanhempia värillisiä markkinointipäällikköjä on siirretty pois tehtävistä tai jopa erotettu ja heidän tilalleen on nopeasti palkattu nuoria valkoihoisia, syyte esittää.

Syytteen mukaan New York Times toimii erityisen kaksinaamaisesti, sillä lehtenä se kertoo edistävänsä liberaaleja arvoja. Vuonna 2014 julkaistun tutkimuksen mukaan Yhdysvaltain 10 suurimmasta sanomalehdestä juuri NYT:ssa työskentelee vähiten naispuolisia toimittajia. Kaksi kolmesta lehden jutusta on miesten kirjoittamia, mielipidekirjoituksista puolestaan miesten käsialaa on kolme neljästä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.