Mainos

Thatcher vaatii Pinochetia vapaaksi

Britannian entinen pääministeri Margaret Thatcher on vaatinut Chilen entisen sotilasdiktaattorin Augusto Pinochetin välitöntä vapauttamista. Thatcher esitti vaatimuksensa Times-lehdelle lähetetyssä kirjeessä.

Hänen mukaansa Pinochet auttoi pelastamaan monen brittiläisen hengen Falklandin sodassa vuonna 1982. Chile oli yksi harvoista Etelä-Amerikan maista, jotka tukivat Britanniaa kiistassa Argentiinan kanssa. Pinochetia pari viikkoa sitten kotonaan kestinnyt Thatcher sanoi olevan "häpeällistä", että Britannia valmistautuu vastaanottamaan Argentiinan presidentin Carlos Menemin mutta pitää Pinochetia pidätettynä.

Britannia pidätti 82-vuotiaan Pinochetin espanjalaisen tuomarin pyynnöstä. Tämä on tutkinut Espanjan kansalaisten katoamisia ja mahdollisia murhia Pinochetin hallinnon aikana. Ex-diktaattori oli matkustanut Lontooseen pienehköä selkäleikkausta varten.

Chile kielsi mielenosoitukset

Chilen presidentti Eduardo Frei on kieltänyt mielenosoitukset ja kehotti ihmisiä rauhallisuuteen samalla, kun ex-diktaattori Augusto Pinochetin pidätys jakoi edelleen kiivaasti mielipiteitä.

Ennen mielenosoitusten kieltämistä Pinochetin hallinnon aikana kadonneiden omaiset marssivat Espanjan suurlähetystölle osoittaakseen tukensa yrityksille saada entinen diktaattori oikeuteen. Pinochetin pidätystä kannattavia vasemmistolaisryhmiä kokoontui myös presidentin palatsin luo, kunnes mielenosoitus hajoitettiin. Chilen asevoimien ylimmät upseerit kokoontuivat niin ikään keskustelemaan entisen komentajansa pidätyksestä.

-Armeija ja minä sen komentajana olemme erittäin huolestuneita kenraali Augusto Pinochetin asemasta, sanoi asevoimia johtava kenraali Ricardo Izurieta juuri ennen tapaamista.
(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.