Mainos

Thaksinin tukipuolue julistautui vaalivoittajaksi

Voittaneen PPP-puolueen mukaan nykyisin maanpaossa asuva Thaksin voi palata kotimaahansa helmikuussa.

Entistä pääministeriä Thaksin Shinawatraa tukeva PPP-puolue on julistautunut Thaimaan parlamenttivaalien voittajaksi. Voittajasuosikkina vaaleihin lähtenyt PPP on alustavien tulosten mukaan saamassa 228 edustajaa 480-paikkaiseen parlamenttiin.

- (Sotilas)vallankaappaus on kuollut. Nyt kansa sai valita. Tämä on viesti armeijalle, sanoi PPP:n johtaja Samak Sundaravej.

Armeija on hallinnut Thaimaata siitä lähtien kun se syrjäytti Thaksinin verettömässä vallankaappauksessa vuosi sitten syksyllä.

- Tämä on Thaimaan voitto. Tämä on voitto kaikille thaimaalaisille, jotka perusteettomasti menettivät vapautensa viime vuoden syyskuussa, Samak julisti.

Toiseksi eniten ääniä oli saamassa demokraattinen puolue, joka oli 166 edustajallaan jäämässä kuitenkin kauas PPP:n kansansuosiosta. Parlamenttiin oli nousemassa myös viisi pienempää puoluetta.

Samak ilmoitti ryhtyvänsä muodostamaan koalitiohallitusta, jonka pääministerinä hän aikoo toimia. Demokraatit torjuivat tuoreeltaan yhteistyön PPP:n kanssa.

- Jos PPP saa aikaan koalitiohallituksen, meistä tulee oppositio. Jos PPP epäonnistuu, olemme valmiita muodostamaan oman koalitiomme, demokraattien johtaja Abhisit Vejjajiva sanoi.

Onko luvassa uusi sotilasvallankaappaus?

Äänestystulos on paha takaisku maan armeijalle, joka on yrittänyt juuria populistisen Thaksinin poliittista vaikutusvaltaa Thaimaassa.

Maaliskuussa armeija kielsi Thaksinin Thai Rak Thai -puolueen toiminnan ja kielsi Thaksinilta sekä 110 muulta TRT:n johtohahmolta osallistumisen politiikkaan viideksi vuodeksi.

Joidenkin asiantuntijoiden mielestä TRT:n raunioista nousseen PPP:n voitto saattaa johtaa uuteen sotilasvallankaappaukseen. Luultavampaa kuitenkin on, että armeija yrittää ensin saada mahdollisimman monta PPP:n ehdokasta hylättyä vaalivilppiin vedoten.

Kansallinen vaalikomissio kertoi vastaanottaneensa vaalivilpistä jo yli 750 valitusta, joista noin 150 se aikoo ottaa tutkintaan.

Yhdysvallat kehotti kaikkia osapuolia kunnioittamaan vaalitulosta ja selvittämään väitteet väärinkäytöksistä rehdisti. Yhdysvallat keskeytti miljoonien dollarien avustukset Thaimaalle armeijan vallankaappauksen jälkeen.

Bangkokissa äänestäjät kertoivat olevansa kyllästyneitä poliittiseen sekasortoon.

- Ei ole väliä, mikä puolue hallituksen muodostaa, kunhan saamme hallituksen mahdollisimman pian, eräs äänestäjä kuvaili tuntojaan.

Thaksin onnitteli PPP:tä vaalivoitosta

Monien mielestä vaaleista tuli vakavasti otettavan poliittisen kamppailun sijasta pelkästään kansanäänestys entisen pääministerin suosiosta. PPP:n johtaja kuvaili äänestäjien vain seuranneen tunteitaan.

- He muistavat, mitä Thaksin on tehnyt heidän puolestaan. He ajattelevat häntä, Samak sanoi.

Puoluejohtaja kertoi että nykyisin maanpaossa Britanniassa asuva Thaksinin oli jo onnitellut häntä PPP:n voitosta. PPP on ilmoittanut Thaksinin suunnittelevan paluuta kotimaahansa helmikuussa.

Viralliset äänestystulokset oli määrä julkistaa huomenna.

Mitä vaalien jälkeen?

Äänestys sujui rauhallisesti

Yli kolmenkymmenen asteen lämpötilasta huolimatta thaimaalaiset lähtivät innolla uurnille - niin myös Klongluangin piirikunnan äänestyspaikka numero ykkösellä.

Koska täällä Bangkokin naapurimaakunnan Pathum Thanin kulmilla ei läheisen metropolin tapaan äänestänyt julkkiksia, paikalla ei nähty myöskään tv-kameroita.

Äänestyspaikalle saapui viereisen Pradudangin asuinalueen asukkaiden lisäksi äänestäjiä muutamasta naapurikylästä. Alueella asuu maanviljelijöitä, virkamiehiä sekä läheisten liikeyritysten ja tehtaiden työntekijöitä.

Pradudangissä asuvat veljekset Asawin ja Yuttana Silarat tulivat äänestämään kävellen puolisoidensa kanssa. Ennen astumistaan katoksen alla sijaitseviin äänestyskoppeihin he tarkistivat ehdokkaidensa numerot kuvin varustetusta luettelosta.

- Haluan, että parlamenttiin valitaan rehellisiä ihmisiä, jotka tekevät työtään kuninkaan antaman esimerkin mukaisesti. Pelkään kuitenkin, etteivät ihmiset ole oppineet, vaan äänestävät edelleen samoja vanhoja ja ryvettyneitä poliitikkoja, kertoo Asawin Silarat.

Äänestyspaikan valvoja Patcharee Chuapuang kertoi, että perinteisesti Pathum Thanin äänet ovat jakautuneet melko tasan Demokraattien, Chart Thain ja Thaksinin puolueiden kesken.

- Nyt äänioikeutettuja Klongluang ykkösellä on vajaat 900. Laskemme äänet ensin täällä ennen kuin lähetämme laput eteenpäin.

Äänioikeutettuja Thaimaan parlamenttivaaleissa on yhteensä 45,6 miljoonaa ja äänestyspaikkoja on peräti 88500. Vapaaehtoisten vaalivirkailijoiden lisäksi työssä ovat olleet myös poliisit, joita on ollut vähintään kaksi jokaista äänestyspaikkaa kohti.

Väkivaltaisuuksistaan kuuluisaksi tulleissa eteläisimmän Thaimaan muslimimaakunnissa kymmeniä äänestyspaikkoja jouduttiin siirtämään uusiin paikkoihin, sillä pitkään jatkuneet sateet ovat nostattaneet alueelle pahoja tulvia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.