Mainos

Thaimaassa valmistaudutaan tsunamin muisteluun – paikalliset vaikenevat

Kymmenen vuoden takaista tsunamionnettomuutta muistellaan pian monessa paikassa. Muistotapahtumien keskellä voi olla vaikeaa ymmärtää, että kymmenen vuotta sitten sattunut katastrofi ei välttämättä ole monenkaan paikallisen asukkaan mielessä Aasiassa - ei edes niissä maissa, joita se suoraan kosketti.

Bangkokia asemapaikkanaan pitävä siirtolais- ja turistipastori Jyrki Markkanen kertoo, että esimerkiksi Thaimaassa katastrofista puhutaan paikallisten keskuudessa enää hyvin vähän.

– Ne thaimaalaiset perheet, jotka menettivät läheisiään, muistavat totta kai asian lopun ikänsä. Ne, joilla ei ole henkilökohtaisia menetyksiä, eivät puhu asiasta enää oikeastaan yhtään mitään, Markkanen sanoo.

Taustalla lienee thaimaalaisten buddhalaisuudesta nouseva ajatus siitä, ettei ajatella menneitä, vaan keskitytään elämään nykyhetkessä. Nykyhetken valinnat vaikuttavat tulevaisuuteen. Yleisesti ottaen Thaimaassa ei mielellään pengota ikäviä asioita.

– Varsinkin jos puhutaan näin suuresta katastrofista, niin siitä puhuminen nostaa aina ikävät muistot pintaan. Niiden kanssa ei haluta elää, vaan mieluummin koitetaan unohtaa koko asia, Markkanen kertoo.

Buddhalaiset saattavat jopa ajatella onnettomuuden uhreista, että heidän kohdallaan toteutui karman laki. Heidän ajattelussaan ihminen määrää tekemisillään omasta kohtalostaan.

– Silloin kymmenen vuotta sitten aina siellä täällä kuuli thaimaalaisten suusta, että ne jotka menehtyivät, olivat tietyssä mielessä omalla elämäntavallaan sen itselleen aiheuttaneet, Markkanen kertoo.

Suomalaisuhreja muistetaan Phuketissa

Toisin kuin thaimaalaiset, suomalaiset muistelevat myös surullisia kollektiivisia kokemuksia tasavuosin. Kymmenen vuoden takainen tragedia on meille erityinen, sillä katastrofissa katosi tai kuoli 179 suomalaista.

Sen kunniaksi Phuketissa pidetään lauantaina 27. joulukuuta kaikille avoin suomenkielinen kristillinen muistotilaisuus. 

Sen toimittava Jyrki Markkanen toivoo, että tilaisuudesta muodostuisi paitsi harras ja arvokas myös valoisa.

 – Itse ajattelen niin, että elämässä tapahtuvia asioita on välillä hyvin vaikeaa ymmärtää. Välillä olemme vähän riidassakin jumalan kanssa siitä, että miksi juuri minulle tapahtuu näin. Eikä kaikkea tarvitsekaan hyväksyä ja ymmärtää, hän pohtii.

– Samaan aikaan haluan katsoa tulevaisuuteen, sillä emme voi tietää, mitä hyvää jumalan suunnitelmassa on meidän varallemme.

Phuketissa arvioidaan asuvan talvikaudella muutamia satoja suomalaisia. Muistotilaisuuteen odotetaan myös suomalaisia, jotka itse kokivat tsunamikatastrofin ja pelastuivat siitä sekä toisaalta heitä, jotka menettivät onnettomuudessa läheisiään.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.