Mainos

Thaimaassa pelätään konkurssiaaltoa

Thaimaassa pelätään laajaa konkurssiaaltoa tämän syksyn aikana sillä maan talousvaikeudet ovat pahemmat kuin kukaan olisi osannut odottaa. Talouskriisi heikentää myös hallituksen asemaa ja ennenaikaiset parlamenttivaalit ovat mahdolliset.

Thaimaan talouskriisi yllätti monet, mutta itse asiassa ennustemerkit olivat ilmassa jo pitkään, vaikka vain harvat osasivat niitä lukea. Thaimaan talouden kasvu on perustunut tekstiiliteollisuuteen ja maassa on rikastunut parhaiten joko kiinteistösijoittelulla tai menemällä mukaan politiikkaan.

Lahjonta on niin normaali osa maan poliittista järjestelmää, että se ei ole edes häirinnyt tavallisia ihmisiä, paitsi nyt kun maalla ei enään menekään hyvin. Tekstiliiteollisuuden parhaan kannattavuuden ovat syöneet naapurimaat, joissa työvoima on vielä halvempaa.

Thaimaan talous ei siis koskaan edes ole ullut kovin vahvalla pohjalla. Pääministeri Chavalletti on ollut nyt vallassa vajaan vuoden, eikä tuohon ajanjaksooon sisälly ensimmäistäkään hyvää uutista. Hänen hallituksellaan on hyvin vähän puolustajia, ennenaikaisten vaalien vaatijia sitäkin enemmän.

Laman toivotaankin jossain määrin puhdistavan ilmaan, ja eräiden asiantujoiden mukaan ainoastaan tällainen syvä lama saattaa kitkeä yhteiskunnassa rehottavan korruption.

Thaimaan lama vaikuttaa luonnollisesti myös suomalaisyrityksiin. Erityisen huono uutinen se on Nokialle, sillä laman myötä investoinnit on pantu jäihin ja bathin romahdus on nostanut tuontikulutustavaroiden hintoja, mikä näkyy muun muassa kännykkäkaupassa. Myös Finnarin koneissa on nyt tilaa, sillä bathin arvon romahdus vei thaimaalaisten matkustushalut.
(MTV3/Tero Kekki)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.