Mainos

Thaimaan pääministeri eroaa

Thaksin kertoi kuitenkin jatkavansa Thai Rak Thai -puolueen johtajana ja parlamentin jäsenenä.

Thaimaan pääministeri Thaksin Shinawatra eroaa. Hän kertoi asiasta televisiossa pitämässään puheessa.

- Haluan vetäytyä ja olla ottamatta vastaan pääministerin tehtäviä, mutta minun on oltava virkaa tekevänä pääministerinä kunnes uusi pääministeri saadaan valittua, hän sanoi.

Thaksin ilmoitti erostaan keskusteltuaan ensin kuningas Bhumibol Adulayadejin kanssa ja kertoi tehneensä päätöksensä kunnioituksesta kuningasta kohtaan. Hän sanoi toivovansa, että kaikki thait yhdistävät voimansa. Samalla hän pyysi kannattajiltaan anteeksi.

- Pyydän kaikkia thaimaalaisia tekemään uhrauksia kuninkaan puolesta. Pyydän anteeksi 16:lta miljoonalta kannattajaltani, etten voi ottaa pääministerin virkaa vastaan, hän sanoi.

Thaksin jatkaa politiikassa

Thaksin kertoi kuitenkin jatkavansa Thai Rak Thai -puolueensa johtajana ja parlamentin jäsenenä. Seuraajastaan pääministeri ei suostunut esittämään arvailuja.

Oppositio otti eroilmoituksen vastaan iloiten. Vain hetkeä Thaksinin lausunnon jälkeen oppositiojohtaja Chamlong Srimuang julisti opposition voittoa.

- Tämä on meidän voittomme. Jos emme olisi auttaneet mielenosoituksissa toinen toisiamme, tätä ei olisi koskaan tapahtunut, hän sanoi.

Oppositio ilmoitti myös, että se voi nyt ottaa osaa huhtikuun uusintavaaleihin. Ennen pääministerin eroilmoitusta oppositio torjui jyrkästi vaatimukset kompromissista ja uhkasi jatkaa jättimielenosoituksia, mikäli Thaksin ei taivu eroon. Opposition PAD-liittoutuman johtaja Abhisit Vejjajivan sanoi, ettei oppositio ota osaa uusiin vaaleihin, ellei Thaksin eroa.

Tulokset loppuviikosta

Thaimaan vaaliviranomaiset ilmoittivat tänään saaneensa lasketuksi äänet 286:ssa maan 400 vaalipiiristä. Lopullisia tuloksia viranomaiset lupailivat kuitenkin vasta loppuviikosta. Keskeneräisten tulosten perusteella Thaksin olisi saamassa 54 prosenttia äänistä.

Yhteensä 39 vaalipiirissä ei saatu valittua lainkaan edustajia. Uusintavaalit näiden edustajien valitsemiseksi pidetään viranomaisten mukaan 23. huhtikuuta. Suurin osa edustajitta jääneistä vaalipiireistä sijaitsee maan eteläosassa, joka on opposition vahvaa kannatusaluetta.

Parlamentti ei voi valita uutta pääministeriä ennen kuin kaikki 500 paikkaa on täytetty.

Mielenosoitukset Thaksinin erottamiseksi alkoivat helmikuussa sen jälkeen kun hänen perheenjäsenensä myivät Thaksinin perustaman telekommunikaatioalan yrityksen osakkeita 1,9 miljardin dollarin arvosta maksamatta lainkaan veroja.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.