Mainos

Thaimaan oppositio uhkaa uusilla mielenosoituksilla

Thaimaan oppositio uhkaa aloittaa jälleen mielenosoitukset, jos uudeksi pääministeriksi valitaan entisen valtapuolueen edustaja. Parlamentti kokoontuu maanantaina erityisistuntoon valitsemaan pääministeriä.

Todennäköisin pääministeriehdokas on kuitenkin oppositiojohtaja Abhisit Vejjajiva demokraattisesta puolueesta.

Viranomaiset varautuvat parlamentin istuntoon tiukoin turvatoimin. Noin 1200 poliisia päivystää parlamentin ulkopuolella "punapaitojen" eli entisen hallituksen kannattajien mielenosoitusten varalta.

Oppositioryhmä Kansan demokratialiitto PAD lopetti puoli vuotta jatkuneet mielenosoituksensa viime viikolla, kun se sai läpi vaatimuksensa pääministerin vaihtumisesta. Samalla sadat keltaisiin pukeutuneet opposition mielenosoittajat vetäytyivät Bangkokin kansainväliseltä lentokentältä.

Valtapuolue PPP on tämän jälkeen ehtinyt ryhmittyä uudelleen Puea Thai -nimellä. Opposition mielestä Puea Thain todellinen määräysvalta on edelleen ex-pääministeri Thaksin Shinawatralla, minkä takia puoluetta ei saa päästää uuteen hallitukseen.

- Jos vaatimuksemme torjutaan tai sivuutetaan, olemme valmiita tarvittaviin toimiin, oppositio uhkasi tänään. Samalla se esitti 13-kohtaisen vaatimuslistan uudelle hallitukselle. Vaatimuksiin kuuluu muun muassa Thaksinin vastaisten oikeustoimien kiihdyttäminen.

Thaksin puhuu kannattajilleen

Suuria mahdollisuuksia asemansa säilyttämiseen entisellä valtapuolueella ei näytä olevan. Useat entiset tukipuolueet ovat kääntäneet kelkkansa ja siirtyneet tukemaan demokraattista puoluetta. Osa puolueen kansanedustajista on loikannut opposition riveihin.

Siinä missä poliisi valmistautuu parlamentin maanantaiseen istuntoon, varautuu se myös lauantaina Bangkokin stadionilla pidettävään Thaksinin kannattajien tilaisuuteen. Vankilatuomiota ulkomailla pakoilevan entisen pääministerin odotetaan puhuvan tuhansille kannattajilleen puhelimen välityksellä.

- Poliisi nauhoittaa joka sanan, Bangkokin poliisikomentaja Suchart Mueankaeo vakuutti.

Thaimaan poliittinen kriisi on kestänyt vuosia. Thaksin liittolaisineen saa tukensa maaseudun köyhältä väestöltä etenkin Koillis-Thaimaasta. Demokratialiiton kannattajat ovat pääosin Bangkokin keski- ja yläluokkaa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.