Mainos

Thaimaan mellakoissa kuolonuhreja

Thaimaan armeija ja poliisi sanovat saaneensa hallitusta vastustavat rajut mielenosoitukset hallintaansa Bangkokissa. Hallituksen mukaan kaksi ihmistä on kuollut yhteenotoissa. Lisäksi 113 on loukkaantunut. Uutistoimisto AFP:n mukaan haavoittuneiden joukossa on 23 sotilasta.

Surmansa saaneet olivat mielenosoittajia vastustaneita paikallisia asukkaita. Hallituksen ministeri vahvistaa, että 53-vuotias asukas sai surmansa mielenosoittajien ja asukkaiden välisessä kahakassa. Hallituksen mukaan kolmea ammuttiin, ja kaksi heistä kuoli sairaalassa. Toinen uhri oli 19-vuotias mies.

Hallituksen joukot ovat käyttäneet kyynelkaasua ja kumiluoteja pakottaessaan mielenosoittajat vetäytymään Bangkokissa.

Armeija ja mielenosoittajat ovat ottaneet rajusti yhteen Bangkokissa viime yöstä lähtien. Armeija ilmoitti olevansa valmis käyttämään kaikkia keinoja järjestyksen palauttamiseksi.

Thaimaassa opetusministeriön rakennus sytytettiin tuleen Bangkokin keskustassa. Pääministerin eroa vaativat mielenosoittajat heittivät rakennukseen palopommeja. Mielenosoittajat myös kaappasivat useita linja-autoja ja sytyttivät ne tuleen. Sotilaat ovat kovaäänisten kautta kehottaneet mielenosoittajia hajaantumaan.

Mielenosoittajat ovat pitäneet leiriä hallituksen rakennusten lähellä maaliskuusta lähtien. Thaimaan pääministeri Abhisit Vejjajiva julisti eilen pääkaupunkiin poikkeustilan.

Maanpaossa oleva entinen pääministeri Thaksin Shinawatra sanoi amerikkalaiselle uutiskanavalle CCN:lle, että yhteenotossa olisi kuollut useita ihmisiä.

-Yritätte valehdella koko maailmalle...mutta se on mahdotonta, Thaksin sanoi. Muutoin hän oli sovitteleva ja kehotti kansaa yhdistymään rauhanomaisesti.

Väkijoukkoja kannattaa välttää

Matkailijoita kehotetaan pysymään kaukana väkijoukoista ja mielenosoittajien kokoontumispaikoista.

- Täällähän on poikkeustila, jonka mukaan armeijalla on mahdollisuus puuttua asiaan, jos yli viisi ihmistä kokoontuu, kertoo konsuli Pirkko Kaikkonen Suomen Thaimaan-suurlähetystöstä MTV:n uutisille.

Suurlähetystön tietoon ei ole tullut, että kukaan suomalainen olisi loukkaantunut väkivaltaisuuksissa.

Suomen Thaimaan-suurlähettilään Lars Backströmin mukaan tilanne Thaimaassa voi jatkua kireänä vielä pitkään. Backström arvioi hallituksen voimatoimien pahentavan lukittunutta tilannetta.

Mielenosoitukset keskittyvät Bangkokin keskustaan. Suurlähettilään mukaan muualla maassa lomaileville turisteille ei pitäisi koitua tilanteesta haittaa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

Katso Janne Hopsun juttu (Seitsemän uutiset 13.4.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.