Thaimaan mellakat - Miksi taas?

Thaimaan sisäpolitiikkaa on jo vuosikymmeniä leimannut sarja sotilasdiktatuureja ja -vallankaappauksia. Vuoden 1932 jälkeen Thaimaassa on ollut kahdeksantoista vallankaappausta tai vallankaappausyritystä. Viimeisimmät mellakat tyytymättömyydestä hallitukseen ovat kestäneet jo kaksi kuukautta. Mihin kansalaisten suuri joukko on tyytymättömiä ja keitä ovat mellakoiden osapuolet?

Mielenosoittajat: Pääministeri valittiin väärin perustein

Maaliskuussa 2009 entinen pääministeri Thaksin Shinawatra väitti julkisuudessa, että valtakunnanneuvoston puheenjohtaja, kenraali Prem Tinsulanonda oli vuoden 2006 sotilasvallankaappauksen takana, ja että hän apureineen päätti yhdessä armeijan kanssa nostaa Abhisitin pääministerin virkaan.

Vaikka Abhisit kiisti syytökset, sadat tuhannet mielenosoittajat astuivat kaduille vaatimaan Abhisitin ja hänen liittolaistensa eroa. Punapaidat ovat olleet myös tyytymättömiä Abhisitin hallintoon, sillä heidän mielestään hallitus on unohtanut vaalilupauksensa ja eritoten köyhien asiat. Rauhallisesti sujuneet mielenosoitukset muuttuivat väkivaltaisiksi huhtikuun alussa. Kuolonuhrien ja loukkaantuneiden määrä nousee jatkuvasti.

Tärkeimmät osapuolet

Pääministeri Abhisitin (demokraattinen puolue) hallitus olisi valmis hajottamaan parlamentin yhdeksän kuukauden kuluessa. Abhisitin kannattajat ovat pääosin korkeamman koulutuksen saaneita, keskiluokkaista kaupunkiväestöä.

UDD, eli punapaidat on poliittinen liike, jonka mukaan Abhisitin nousu pääministeriksi oli siis laiton. He tukevat entistä pääministeri Shinawatraa, vaativat pääministerin eroa, parlamentin hajottamista ja uusien vaalien järjestämistä välittömästi. UDD-liikkeen kannattajat ovat pääosin köyhää maaseutuväestöä etenkin pohjois- ja koillis-Thaimaasta.

Kolmas osapuoli eli armeija tukee Abhisitin hallitusta järjestyksen ja turvallisuuden ylläpidossa. Sitkeistä sotilasvallankaappaushuhuista huolimatta armeijan edustajat korostavat poliittisen ratkaisun tärkeyttä kaappauksen sijaan. Abhisitin hallituksen puolella on myös PAD-liike, eli keltapaidat. He ovat myös korkeakoulutettuja ja keskiluokkaisia kaupunkilaisia.

Lue myös:

    Uusimmat