Thaimaalaiset kolikot käyvät raha-automaatteihin

Thaimaalaisilla kymmenen bahtin kolikoilla on pelattu Raha-automaattiyhdistyksen pelejä. Raha-automaattiyhdistys aikoo tarkistuttaa nopeasti automaattien rahatunnistimet, jotta väärinkäytökset loppuisivat.

Thaimaan kymmenen bahtin kolikoita on syötetty eurojen sijasta raha-automaatteihin Suomessa. Kymmenen bahtin kolikko on kooltaan ja painoltaan lähes samanlainen, mutta arvoltaan reilusti pienempi kuin kaksi euroa. Thaimaalaisten kolikoiden väärinkäyttö on kuitenkin ollut melko satunnaista, kerrotaan Raha-automaattiyhdistyksestä.

-Kymmenen bahtin kolikoilla on pelattu eri puolilla Suomea, mutta suurista määristä ei voi puhua. Kukaan ei ole jäänyt kiinni vääränlaisen rahan käytöstä, kertoo RAY:n raha-automaatit yksikön johtaja Risto Lehtinen.

Thaimaalaisten lehtitietojen mukaan eurooppalaiset turistit ovat alkaneet hamstrata bahteja Thaimaassa. Kysyntä kiihtyi sen jälkeen kun ilmeni, että lantit sujahtavat kahden euron sijasta joihinkin raha-automaatteihin Euroopassa.

Kymmenen bahtia on tällä hetkellä ainoa kolikko Suomessa, jonka tiedetään käyvän euron sijasta raha-automaatteihin. Lehtisen mukaan thaimaalaisilla lanteilla tehty petos on pieni ongelma verrattuna markan käyttöaikana ilmenneiden tapausten määrään. Silloin automaatteihin työnnettiin esimerkiksi ruplia ja frangin kolikoita.

RAY on päättänyt estää bahtien väärinkäytön. Raha-automaatteihin tehdään muutoksia, jotta ne tunnistaisivat thaimaalaisen kolikon.

-Laitteissamme on kahden eri ulkomaisen toimittajan rahantunnistimia, joista toisen laitteista bahti saattaa mennä läpi. Laitteiden toimittajat ovat luvanneet korjata vian pikaisesti, Lehtonen vakuuttaa.

Parkkimittareihin thaimaalaisia kolikoita ei olla vielä tungettu ainakaan Helsingin seudulla.

-Emme ole havainneet bahteja pysäköintiautomaateissa, mutta seuraamme asiaa. Nykyään parkkimittarien tunnistimet ovat elektronisia ja aika tarkkoja, kertoo apulaisvalvoja Pekka Mukkala Helsingin kaupungin pysäköintikeskuksesta.

Bahti ja euro teknisesti erilaisia

Suomalaisia eurokolikoita lyövästä Rahapajasta myönnetään, että Thaimaan kymmenen bahtia sekä kaksi euroa ovat halkaisijaltaan ja painoltaan samankaltaisia, mutta teknisesti ne ovat täysin erilaisia rahoja. Yhden ja kahden euron kolikoissa on sähköisiä ominaisuuksia, joita ei ole missään muissa lanteissa maailmassa.

-Raha-automaatit voivat erottaa yhden ja kahden euron kolikot niissä olevien sähköisten ominaisuuksien avulla. Rahojen sekoittumisvaara saattaa ilmetä laitteissa, joissa on vanhempi rahanlukija. Maailmassa on varmaan paljon tällaisia vanhoja tunnistimia, joita ei ole vielä rakennettu euroaikaan sopiviksi, kertoo Rahapajan toimitusjohtaja Raimo Makkonen.

Rahapaja ei pidä kymmenen bahtin ja kahden euron yhtäläisyyttä ongelmana. Makkosen mukaan maailmassa on noin 400 erilaista kolikkoa ja niiden koko vaihtelee 16,5 ja 28 millimetrin välillä. Sen vuoksi jotkut kolikot voivat muistuttaa ulkoisesti toisiaan. Rahoja suunniteltaessa tutkitaan, että painettavat rahat eivät muistuta lähimaiden rahoja.

-Tiesimme jo ennen eurojen lyömistä, että Thaimaan 10 bahtia muistuttaa euroa, mutta ongelma ratkaistiin sähköisillä ominaisuuksilla, Makkonen sanoo.

-Rahojen suunnitteluvaiheessa meillä on lista kaikista maailman kolikoista. Ongelma on vain siinä, että kun esimerkiksi idän suunnassa olevissa maissa lyödään uusia rahoja, päällekkäisyyksiä jo olevien kolikoiden kanssa saattaa tulla, Makkonen huomauttaa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat