Mainos

Thaimaa ajautumassa poikkeustilaan

Thaimaan sisäinen kriisi on jumittumassa totaaliseen takalukkoon. Mielenosoittajajoukot ja armeijan johto vaativat hallitusta eroamaan, mutta pääministeri ei taivu. Toisaalta hallituksen kaatuminen voisi vain johtaa uusiin levottomuuksiin.

Kriisin keskipisteessä oleva pääministeri Somchai Wongsawat palasi tänään kotiin Apec-järjestön kokouksesta Perusta ja vakuutti, ettei jätä tehtäväänsä. Somchain mukaan hallitus kokoontuu huomenna pohtimaan jatkotoimia levottomuuksien taltuttamiseksi.

Suurmielenosoitusten takia lentoliikenne Bangkokin kansainväliseltä kentältä on yhä poikki. Thaimaahan on jäänyt jumiin myös satoja suomalaismatkaajia.

Lehdistössä on arveltu, että pääministeri julistaa maahan poikkeustilan. Armeijan ei kuitenkaan uskota auttavan, sillä asevoimien komentaja Anupong Paochinda haluaa hallituksenvaihdoksen.

Paochinda on esittänyt kompromissia, jonka mukaan hallitus järjestäisi uudet vaalit ja mielenosoittajat lopettaisivat protestinsa. Samalla hän torjui huhut armeijan väliintulosta. Hallitus tyrmäsi ehdotuksen.

Hallituksen tukijat valmiudessa

Tilannetta monimutkaistaa se, että hallituksella on myös kannattajansa. He ovat järjestäneet omia mielenilmauksiaan ja uhanneet aloittaa mellakan, jos Somchain hallitus kaatuu. Tukijoiden mielestä hallituksen ero merkitsisi uutta sotilasvallankaappausta.

Tunteet kuohahtivat jo pohjoisessa Chiang Main kaupungissa, kun hallituksen kannattajat ampuivat miehen, jonka poika ylläpitää hallituksenvastaista radioasemaa.

Uudet vaalitkaan eivät välttämättä toisi ratkaisua. Hallituksen suosio on vankkaa maaseudulla, joten suuria muutoksia johtopaikoille tuskin tulisi. Pahimmassa tapauksessa Thaimaa vain palaisi takaisin lähtöruutuun.

Bangkokissa pääosin rauhallista

Levottomuudet ovat aiemmista kriiseistä tuttuun tapaan rajoittuneet pienelle alueelle. Bangkokissa asuvan toimittaja Timo Kurosen mukaan ihmiset liikkuvat kaduilla ja käyvät kaupoissa paljolti entiseen malliin. Niin ikään Bangkokista palanneet matkailijat kertovat, että mellakointia näkyi vasta lentokentän liepeillä.

Ulkoministeriö ei ole kehottanut välttämään Thaimaahan matkustamista.

(MTV3-Reuters-AFP-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.