Mainos

Thaci: Kosovo itsenäiseksi lähipäivinä

Kosovon on odotettu julistautuvan itsenäiseksi vasta Serbian presidentinvaalien jälkeen. EU toivoisi itsenäisyysjulistuksen lykkääntyvän ainakin helmikuussa pidettävään ulkoministerikokoukseen asti.

Kosovon albaanit julistavat maakunnan itsenäiseksi lähipäivinä, kertoi Kosovon pääministeri Hashim Thaci Brysselissä. Thaci keskusteli maakunnan tulevaisuudesta EU:n ulkopoliittisen edustajan Javier Solanan kanssa.

Samalla Thaci kuitenkin myönsi, että päätös on tehtävä yhteistyössä kansainvälisen yhteisön, lähinnä EU:n ja Yhdysvaltojen kanssa.

- On joitakin prosesseja, joita meidän on kunnioitettava, ja joitakin neuvotteluja, joita meidän on niin ikään kunnioitettava. Kyse on kuitenkin päivistä, Thaci sanoi.

Solana kiisti puhuneensa Thacin kanssa itsenäistymisen tarkasta ajankohdasta. Myöskään EU-lähteiden mukaan Kosovon itsenäistymispäivästä ei ole vielä sovittu.

Kosovon on odotettu julistautuvan itsenäiseksi vasta Serbian presidentinvaalien jälkeen. Vaalien toinen kierros järjestetään ensi viikon sunnuntaina.

EU ei halua Kosovon hätäilevän

Euroopan unioni ei halua, että Kosovo hätäilee itsenäisyysjulistuksensa kanssa, vaikka maakunnan albaanit alkavat jo olla malttamattomia.

EU haluaisi, että jäsenmaat ehtivät hyväksyä laajan poliisioperaation käynnistämisen maakunnassa ennen itsenäisyysjulistusta. Tämä voidaan tehdä todennäköisesti helmikuun puolenvälin jälkeen pidettävässä ulkoministerikokouksessa.

Mitä kauemmin albaanit malttavat julistuksensa kanssa odottaa, sitä paremmin EU ehtii valmistautua tilanteeseen. Epävirallisena takarajana on kuitenkin pidetty pääsiäistä, joka osuu maaliskuun lopulle.

Yhdysvallat on ajanut kulisseissa Eurooppaa pikaisempaa aikataulua. Myös amerikkalaiset ovat kuitenkin olleet valmiit odottamaan yli Serbian presidentinvaalien, joiden toinen kierros pidetään 3. helmikuuta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.