Mainos

Thabo Mbeki Mandelan seuraajaksi

Varapresidentti Thabo Mbekin nousu Nelson Mandelan seuraajaksi Etelä-Afrikan presidenttinä varmistui keskiviikkona, kun Mbeki nimitettiin Afrikkalaisen kansalliskongressin ANC:n uudeksi puheenjohtajaksi.

Mbeki oli vaalissa ainoa ehdokas, ja hänen nimityksensä otettiin vastan raikuvin suosionosoituksin ANC:n kokouksessa Mafikengissä. Hetkeä myöhemmin Mandelan entinen puoliso Winnie Madikizela-Mandela kieltäytyi ottamasta vastaan ANC:n varapuheenjohtajan tehtäviä.

Häntä ehdotti tehtävään eräs kokousedustaja, ja ennen kuin asiasta ehdittiin äänestää, Winnie Madikizela-Mandela nousi puhujakorokkeelle ja kieltäytyi kunniasta. Varapuheenjohtajaksi valittiin sen jälkeen Jacob Zuma.

Oliver Tambon oikea käsi

Mbeki, 55, on suurelle yleisölle melko tuntematon, mutta tosiasiassa hän on johtanut Etelä-Afrikkaa jo vuodesta 1994.

Kun Mbeki ottaa virallisesti vastaan ANC:n puheenjohtajuuden Mandelalta lauantaina, kyseessä onkin oikeastaan vain kenraaliharjoitus vuoden 1999 kevättä varten. Etelä-Afrikassa pidetään vaalit todennäköisesti huhtikuussa 1999, ja Mandela aikoo vetäytyä silloin eläkkeelle. Hänen mielestään 80-vuotias on maan johtajaksi liian vanha.

Thabo Mbeki syntyi keskelle mustien vapaustaistelua vuonna 1942. Hänen isänsä Govan Mbeki kuului ANC:n ja sen aseellisen siiven Umkhonto we Sizwen johtajiin. Vuonna 1964 isä tuomittiin Robben Islandille, kuten myös Nelson Mandela.

Thabo Mbeki liittyi ANC:n nuorisoliittoon 14-vuotiaana. Kun ANC kiellettiin vuonna 1960, hän meni maan alle ja päätyi pian maanpakoon Britanniaan, missä hän opiskeli taloustieteitä.

Myöhemmin Thabo Mbekin tehtäväksi tuli ANC-toimistojen avaaminen ulkomaille, ja vuonna 1970 hän lähti sotilaskoulutukseen Neuvostoliittoon. Viisi vuotta myöhemmin hänet otettiin ANC:n sisäpiiriin, ja hänestä tuli pian ANC:n silloisen johtajan Oliver Tambon poliittinen sihteeri.

Mandelan luottomies ja pääministeri

Thabo Mbeki oli keskeisesti mukana Etelä-Afrikan valkoisen hallituksen kanssa käydyissä salaisissa neuvotteluissa, ja hän palasi kotimaahansa, kun ANC:n toiminta jälleen sallittiin vuonna 1990.

Mbekillä oli niin ikään keskeinen rooli neuvotteluissa, jotka johtivat Etelä-Afrikan ensimmäisten vapaiden vaalien järjestämiseen vuonna 1994. Silti monet hämmästyivät, kun Mandela valitsi hänet ensimmäiseksi varapresidentikseen. Mbeki oli alusta asti Mandelan luottomies, joka hoiti myös pääministerin tehtäviä.
-Thabo Mbeki on hallinnut tätä maata siitä saakka, kun enemmistöhallitus kokoontui vaalien jälkeen ensimmäisen kerran, sanoi eräs ministerikollega äskettäin.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.