Mainos

Texasilaislahkon tilalta evakuoitu jo 400 lasta

Viranomaiset ovat evakuoineet yli 400 lasta moniavioisuutta kannattavan uskonlahkon tilalta Yhdysvaltain Texasissa.

Poliisi käynnisti tutkimukset viime viikon lopulla, kun 16-vuotias tyttö soitti ja ilmoitti tulleensa seksuaalisesti hyväksikäytetyksi. Hän sanoi myös synnyttäneensä lapsen 50-vuotiaalle aviomiehelleen.

- Tutkinta on yhä käynnissä, vahvisti viranomaisten edustaja Patrick Crimmins myöhään eilen.

Hän ei osannut kertoa, onko kaikki lapset jo evakuoitu. Kyseessä on yksi kaikkien aikojen suurimmista lastensuojelutoimista Texasissa.

Tilalta on kuljetettu pois myös ainakin 133 naista. Alueella on vielä runsaasti miehiä, joita on kielletty lähtemästä ennen kuin tutkinta on valmistunut. Toistaiseksi yksi henkilö on pidätetty virkavallan vastustamisesta.

Vielä ei tiedetä, montako ihmistä 690 hehtaarin tilalla elää ja kuka on johtanut toimintaa. Tila kuuluu lahkolle, joka kutsuu itseään Fundamentalistiseksi Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkoksi. Se pitää moniavioisuutta Jumalan käskynä.

Lahkon asianajajat ovat vaatineet poliisitutkinnan keskeyttämistä, koska heidän mielestään ratsia on perustuslain vastainen.

Lahkon johtaja Warren Jeffs (kuvassa) tuomittiin marraskuussa pitkään vankeusrangaistukseen avunannosta raiskaukseen ja alaikäisen pakottamisesta avioliittoon. Häntä syytetään myös kahden muun pakkoliiton järjestämisestä.

Varsinainen mormonikirkko, Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkko, luopui moniavioisuudesta jo vuonna 1890. Kirkko on korostanut, ettei sillä ole mitään tekemistä Jeffsin ryhmän kanssa.

Erityksissä "pahasta" ulkomaailmasta

Lahko on elänyt tilallaan täysin ulkomaailmalta suljettua elämää. Esimerkiksi lapsilla ei tiettävästi ole mitään tietoa nykykulttuurista, mikä tekee heidän tapaustensa käsittelystä haasteellista. Texasin lastensuojeluviranomaiset ovatkin lähettäneet läheiseen Eldoradon pikkukaupunkiin yli 200 työntekijäänsä tekemään haastatteluja.

- En voi edes arvata, mitä näiden ihmisten mielessä liikkuu. Tämä on heille täysin uusi maailma, ja yritämme ymmärtää heitä, sanoi lastensuojeluviranomaisten tiedottaja Marleigh Meisner.

Oikeuden on määrä päättää kahden viikon kuluessa, otetaanko lahkolaisten lapset pysyvästi huostaan. Lahkon toimintaa seurannut yksityisetsivä arvelee, että sijoitusperheiden löytämisessä voi olla iso urakka.

- Tarvitaan paljon sellaisia ihmisiä, jotka tuntevat heidän kulttuuriaan ja historiaansa. Tässä yritetään viestiä sellaisten henkilöiden kanssa, jotka ovat eläneet tähän saakka periaatteessa luolassa, etsivä Sam Brower kuvaili.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.