Mainos

Tevan Oksa ei usko työpaikkojen palaavan

Tekstiili- ja vaatetustyöväen näkymät eivät puheenjohtaja Pirkko Oksan mukaan ole niin toiveikkaat kuin alasta annettiin Vateva-messuilla ymmärtää. Hän muistutti tänään Lahdessa, että viime vuonna katosi edelleen tuhat työpaikkaa.

-Vaatetusteollisuus näyttää jättävän Suomeen lähinnä suunnittelua ja malliompelua. Leikkuutöitäkin siirtyy halpatuotantomaihin, kunhan siellä opitaan taidot.
-Kun Viro on tullut kalliimmaksi, alihankintaa teetetään yhä enemmän Venäjällä. Oksan käsityksen mukaan kotimaahan jää lähinnä pieniä ateljeeompelimoita, joista hyväosaiset pystyvät ostamaan vaatteensa. Lisäksi Suomessa jatkuu erikoistekstiilien valmistaminen sairaaloiden ja tehtaitten tarpeisiin.

Oksa kiittää kotimaisuuskampanjan vaikuttaneen osaltaan siihen, että liittoon tuli viime vuonna sentään 300 uutta jäsentä. Tekstiili- ja vaatetusteollisuudesta on hävinnyt kymmenessä vuodessa yli 25 000 tuotannon työpaikkaa. Osa saneeratuista on eläkkeellä ja noin 5000 työttömänä. Pirkko Oksan mukaan tevalaiset ovat löytäneet uusia työpaikkoja erityisesti metalliteollisuudesta. Monien työsuhteet ovat kuitenkin niin lyhytaikaisia, etteivät työntekijät vaihda ammattiliittoa; Tevan noin 20 000 jäsenestä vain puolet on oman alan töissä.
-Väen keski-ikä alkaa olla huolestuttavan korkea. On pelättävissä, että ammattitaito ja kulttuuriperinne katoavat.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.