TET-harjoitteluja jo yli 30 vuotta - näin Peter Nyman suoritti omansa

MTV Uutisten ankkuri Peter Nyman oli aikoinaan TET-työharjoittelussa sukunsa yrityksessä.

- Olin työharjoittelussa suvun yrityksessä, jossa isäni oli pomona. Siellä sitten autoin isääni, siirtelin papereita ja arkistoin.

Nymanin mukaan työ oli konttori- ja paperityötä, sekä dokumenttien siirtelemistä "paikasta A paikkaan B". Hän meni yritykseen, koska hänen isänsä oli siellä. Nyman olisi mennyt karkkitehtaalle työharjoitteluun, jos ei olisi päässyt yritykseen.

- Olisin varmaan mennyt jonnekin karkkitehtaaseen, tai jonnekin jalkapalloon liittyvään työharjoittelupaikkaan. 

TET alkoi 1970-luvun lopulla

Työharjoitteluohjelma eli TET aloitettiin 1970-luvun loppupuolella. Tavoitteena on täydentää 7-9 luokkalaisten oppilaiden perustietoa työelämästä ja ammateista 1-2 viikkoa kestävän työharjoittelun aikana.

Työ on palkatonta, koska oppilas ei ole työsuhteessa työnantajaan.

"Pois pikkupaikkakunnalta"

Radio Novan iltapäiväjuontaja Elina Kottonen kertoo olleensa peräti kahdessa eri TET-harjoittelussa.

- Kerran olin parturi-kampaamossa Kaskisissa pikkupaikkakunnalla, missä silloin asuin. Toisen kerran olin Helsingissä isoveljen työpaikalla työharjoittelussa, kun hän oli nuorisotyöntekijä.

- Parturi-kampaajan ammatti minua kiinnosti ihan oikeasti. Oli jännittävää, kun pääsi sinne vähän pesemään hiuksia ja muuta. Mutta kun olin Helsingissä veljeni työpaikalla harjoittelussa, se oli lähinnä vain kivaa, että pääsi Helsinkiin sieltä pikkupaikkakunnalta käymään, Kottonen sanoo.

Kirjoittaja on TET-harjoittelijana MTV Uutisten toimituksessa.

Lue myös:

    Uusimmat