Testeissä löytyi vaarallisia leluja

Kuluttajavirasto on löytänyt Suomen markkinoilta vaarallisia leluja. Perinteisessä lelujen turvallisuustestissä löytyi kahdeksan leikkikalua, joissa on vakavia puutteita. Lisäksi 101 lelun testissä löytyi 27 lelua, jotka saivat huomautuksen puutteellisista merkinnöistä. Nyt löydetyt kahdeksan vaarallista lelumallia joudutaan joko poistamaan markkinoilta tai korjaamaan.

-Keskeisiä lelujen vikoja ovat irtoavat pienosat, jotka voivat aiheuttaa pienelle lapselle tukehtumisvaaran. Lisäksi myrkyllisten valmistusaineiden pitoisuudet ylittävät leluissa joskus sallitut määrät, linjaa Kuluttajaviraston ylijohtaja Erik Mickwitz.

Kuluttajaviraston tuoteturvallisuuspäällikkö Tomi Lounema arvioi, että suurin osa lelujen valmistajista toimii vastuullisesti.

-Lelujen turvallisuuden muutoksen trendiä on paha lähteä piirtämään. Joka vuosi näyttää löytyvän leikkikaluja, joissa on puutteita.

Lelujen turvallisuuden testaus on juuri nyt ajankohtaista. Yli puolet Suomen vuotuisesta lelumyynnistä tehdään joulun alla. Louneman mukaan Suomi on lelujen turvallisuuden testaamisessa mallimaa.

-Tuskin missään muussa EU-maassa tehdään asiasta vuosittain näin vaativaa selvitystä. Kaikki lelutestissä testatut 101 lelua oli valmistettu ulkomailla. Tämä ei ollut yllätys, sillä kotimaassa valmistetaan vain vähän leluja.

Kuluttajaviraston lelutesti tehtiin kahden viime kuukauden aikana. Leikkikalut testattiin Tullilaboratoriossa.

Aikuiselle valppautta

Erik Mickwitzin mukaan aikuinen voi leluostoksilla tarkastella leluja sillä silmällä, onko niissä irtoavia pikkuosia. Muita mahdollisia puutteita on maallikon vaikeampi havaita. Jos kuluttaja on ostanut lelun joka paljastuu vaaralliseksi, hän voi ottaa yhteyttä myyjäliikkeeseen ja neuvotella hyvityksestä. Hyvityksenä tulisi saada joko vastaava muu lelu tai rahat takaisin.

Mickwitz muistuttaa, että markkinoilla on nykyisin tuhansia lelumalleja, joten niitä kaikkia ei kyetä testaamaan. Suhteellisen laaja pistokoe on kuitenkin osoittautunut riittävän kattavaksi.

-Silti on syytä muistaa, että nyt saadun tuloksen perusteella ei voida väittää, että kolmasosa leluista olisi virheellisiä tai puutteellisia.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat