Mainos

Teslan miljardöörijohtaja Elon Musk vaatii robottiaseille YK:n kieltoa

Robottiaseiden kehitys ja käyttö on kiellettävä ennen kuin on liian myöhäistä, vaatii joukko tekoälyalalla vaikuttavia henkilöitä avoimessa kirjeessään.  Se julkistettiin parhaillaan käynnissä olevan kansainvälisen tekoälykonferenssin yhteydessä Australian Melbournessa. 

Vetoomuksen allekirjoittajien joukossa on muun muassa autovalmistaja Teslan johtaja Elon Musk ja Mustafa Suleyman, joka on yksi DeepMind Technologies -yhtiön perustajista.

– Kun (robottiaseita) on kerran kehitetty, tappavat autonomisesti toimivat aseet sallivat sen, että aseellisia konflikteja käydään suuremmassa mittakaavassa kuin koskaan aiemmin, ja nopeammassa aikamitassa kuin mitä ihmiset kykenevät käsittämään.

Kirjeen mukaan näitä aseita voidaan käyttää terroriteoissa, ne saattavat päätyä yksinvaltiaiden käsiin, ja niitä voidaan myös hakkeroida. 

Kyse ei ole enää tieteisromaanien fantasiamaailmasta. 

Etelä-Korealla jo on vartioiva robottiase

Monet valtiot jo kehittävät tai ovat ottaneet käyttöön itsenäisesti ja ihmisestä riippumatta toimivia aseita, kuten panssarivaunuja, lennokkeja, laivoja ja lentokoneita.

Guardian-lehden mukaan Etelä-Korean asevoimilla on jo käytössä Pohjois-Korean vastaisella rajalla Samsungin kehittämä vartioase SGR-A1, jonka automaattijärjestelmä tarkkailee ympäristöä, tunnistaa ääniä, seuraa liikettä ja ampuu tarvittaessa konekivääritulta tai kranaatteja.

"Sodankäynnin kolmas vallankumous" 

Kirje kutsuu robottiaseita sodankäynnin kolmanneksi vallankumoukseksi ruudin keksimisen ja ydinaseiden jälkeen. 

- Meillä ei ole paljon aikaa. Kun Pandoran lipas on aukaistu, sitä on vaikea saada kiinni.

Kirjeen allekirjoittajat pitävät robottiaseita moraalisesti tuomittavina ja vaativat, että ne lisätään YK:n tavanomaisten kiellettyjen aseiden listalle.

– Autonomiset asejärjestelmät ovat juuri nyt kehityksen kärjessä, ja niissä on erittäin todellinen mahdollisuus aiheuttaa merkittävää haittaa viattomille ihmisille ja maailmanlaajuista epävakautta, sanoo Clearpath Robotics -yhtiön perustaja Ryan Gariepy Guardian-lehdessä.   

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.