Mainos

Tervo vahvoilla Finlandia-veikkauksissa

Tämän vuoden Finlandia-ehdokkaat julkistetaan huomenna, mutta spekulaatio vuoden parhaista romaaneista käy vilkkaana. Asiantuntijat uumoilevat, että potin korjaa tällä kertaa Jari Tervon teos Troikka.

Suomen Kirjasäätiön jakamaa Finlandia-palkintoa pidetään yleisesti maan merkittävimpänä kirjallisuuspalkintona. Suuri palkintosumma (30 000 euroa) ja tiedotusvälineiden mielenkiinto takaavat voittajalle näkyvyyttä ja myyntiä pitkäksi aikaa. Tänä vuonna asiantuntija povaavat menestystä tunnetuille kirjailijoille.

– Sanoisin, että kuuden ehdokkaan joukossa ovat Sofi OksasenPuhdistus, Jari Tervon Troikka, Juha SeppälänPaholaisen haarukka, Olli Jalosen14 solmua Greenwichiin, Riku KorhosenLääkäriromaani ja Robert ÅsbackanUrkujenrakentaja. Säännöissä ei puhuta mitään kiintiöesikoisesta, mutta jos sellainen halutaan mukaan, niin uskon Katri LipsoninKosmonautti –kirjan olevan vahvoilla, listaa itsekin raadissa istunut kriitikko ja kirjallisuuslehti Parnasson päätoimittaja Jarmo Papinniemi.

Papinniemi uskoo ehdokkaista etenkin mieskirjailijoiden pärjäävän lopputaistoissa.

– Olin keväällä varma siitä, että Finlandia menee tänä vuonna Sofi Oksaselle, sillä Puhdistus on niin upea kuvaus Viron lähimenneisyydestä. Sitten sain tietää, että voittajan valitsee kriitikko Pekka Tarkka, joka on tunnettu siitä, ettei hän arvosta naisten arkisten kokemusten tuomista kirjallisuuteen. Oksasen kirjassa kuvataan paljon keittiöpuuhia ja säilömistä, joten se taitaa rajata kirjan Tarkan kiinnostuksen kohteiden ulkopuolelle. Uskon myös, ettei Oksasen olemus ja habitus miellytä Tarkkaa yhtä paljon kuin vaikkapa Olli Jalosen olemus ja habitus. Ja sitten on vielä Jari Tervo, joka on kirjoittanut uransa parhaimman kirjan, Papinniemi pohtii.

Tervon vuosi?

Papinniemi sanoo kallistuvansa voittajaveikkailuissa humoristinakin tunnetun Tervon kannalle.

– Sanoisin, että luotan 56 prosenttisesti Tervon voittoon ja 44 prosenttisesti Olli Jalosen voittoon. Tervo kyllä ansaitsisi kruunun pitkälle uralleen, Papinniemi lisää.

Myös tamperelainen kriitikko Markku Soikkeli on samoilla linjoilla ehdokkaiden ja voittajien suhteen.

– Olen kiinnittänyt huomiota yhdistelmään Pekka Tarkka valitsijana ja Jari Tervo kohtuullisen varmana ehdokkaana. Uskon, että Tervo palkinnon myös saa, ellei sitten Juha Seppälä kiilaa voittoon. Joka tapauksessa voitto menee jollekin, joka täyttää Tarkan mieltymykset modernismin äijäperinteeseen, Soikkeli pohtii.

Uusinnan vaikeus

Ehdokasjoukkoon pääsyä kärkkyy myös muutama jo aiemmin palkittu kirjailija. Jarmo Papinniemi ei usko heidän mahdollisuuksiinsa juuri jo saavutettujen meriittien vuoksi.

– En usko, että esimerkiksi Bo Carpelania nostetaan ehdolle kolmatta palkintoa saamaan, vaikka Lapsuus onkin hyvä ja vahva romaani. Antti Tuuri onkin sitten mielenkiintoisempi tapaus. Minua harmittaa, ettei hän ollut ehdolla viime vuonna, sillä Kylmien kyytimies oli viime vuoden parhaimpia teoksia. Tämä uusin Surmanpelto voisikin siitä syystä saada ikään kuin lohdutuspalkinnon nyt ja nousta ehdolle. Mutta yleisesti ottaen voi todeta, että jo kertaalleen Finlandialla palkitun kirjailijan pitää kirjoittaa todella hyvä teos saadakseen palkinnon toiseen tai kolmanteen kertaan.

Kirjailijoiden tärpit

Kirjailijat odottavat ehdokkaiden julkaisemista ristiriitaisin tuntein. Osa sanoo vierastavansa kirjallisuuden kilpailuttamista, toiset taas voittajien saamaa suhteettoman suurta huomiota. Mutta hekin veikkailevat ehdokkaita uteliaina.

– Riku Korhosen Lääkäriromaanin näkisin mielelläni ehdokkaiden joukossa, kuten myös Olli Jalosen kirjan. Uskon myös, että Sofi Oksasen ja Jari Tervon kirjat ovat mukana listalla, viime vuoden Finlandia-kahinoissa hopeasijalle jäänyt Juha Itkonen arvuuttelee.

- Olen vakuuttunut, että Antti Tuurin uusin löytyy ehdokaslistalta, Petri Tamminen puolestaan pohtii.

– Sofi Oksasen Puhdistus teki vaikutuksen jo keväällä, mutta hienoja kirjoja ovat myös Tervon ja Jalosen teokset. En oikein osaa tai edes halua nostaa ehdokkaita sen enempää esille, Kirjailijaliiton puheenjohtaja Tuula-Liina Varis vastaa.

– En ole ehtinyt lukea kovin edustavaa otosta tämän vuoden kirjoista, mutta uskon Sofi Oksasen mahdollisuuksiin. Myös Petri Tammisen kirja voi olla mukana ehdokasjoukossa, vuonna 1990 palkinnon napannut Olli Jalonen arvioi.

Vinkkejä voittajalle

Onpa voittajan nimi sitten mikä hyvänsä, palkinto tuo mukanaan runsaasti julkisuutta ja uusia mahdollisuuksia. Kahdeksan vuotta sitten esikoisteoksellaan palkinnon korjannut Johanna Sinisalo muistelee voittoaan hämmentävänä.

– Siitä seurasi paljon julkisuutta ja mielenkiinto jatkui yllättävän pitkään. Kirja möi paljon enemmän kuin normaali esikoisteos olisi myynyt ja sille aukesi ovia myös ulkomaille. Pidinkin itse palkinnon suurimpana antina sitä, että se helpotti käännösmarkkinoille pääsyä. Kirjaa on käännetty nyt 12 kielelle ja uusia sopimusehdotuksia tippuu koko ajan lisää, Sinisalo puntaroi.

– Antaisinkin tulevalle voittajalle sellaisen vinkin, että palkinnosta kannattaa ottaa ilo irti. Voittajaa tullaan todennäköisesti pyytämään moneen paikkaan tapaamaan lukijoita ja se oli hyvin tärkeää ainakin minulle. Eivät kirjailijaa tee toimittajat, kriitikot tai kustantajat, vaan lukijat. Siksi heitä kannattaa käydä tapaamassa , Sinisalo vinkkaa.

Palkintoehdokkaat julkistetaan torstaina 13.11.2008 ja palkinto jaetaan torstaina 4.12.2008.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.