Terveyspommi ja lemmenlääke – tätä herkkua kannattaa syödä!

Valkosipulin avulla on jo vuosisatojen ajan torjuttu monenlaiset vaivat ja pahat henget.

Valkosipuli on tuhansia vuosia vanha mauste- ja lääkekasvi, jolla on uskottu olevan jopa maagisia ominaisuuksia. Valkosipulin on sanottu muun muassa torjuvan ja hoitavan flunssaa sekä karkottavan pahat henget.

Terveyspommi ja lemmenlääke

Valkosipuli on yksi maailman tutkituimmista kasveista ja sen terveysvaikutukset on todettu useissa tieteellisissä tutkimuksissa. Valkosipulin terveyshyödyt tunnettiin jo kuitenkin kauan ennen nykyteknologian tutkimusmenetelmiä.

Hippokrates määräsi potilailleen valkosipulia lääkkeeksi muun muassa ruokahaluttomuuteen, tulehduksiin, keuhkotautiin ja lepraan. Kreikkalaiset urheilijat pitivät sen sijaan valkosipulikuureja ennen olympialaisia. Valkosipulin uskottiin parantavan myös sotilaiden taistelutahtoa.

Roomalaiset söivät paljon valkosipulia kohottaakseen potenssiaan ja valmistivat lemmenjuomia korianterista ja valkosipulista. Kiinalaiset ovat käyttäneet valkosipulia jo ainakin 3000 vuotta vilustumiseen ja muihin yleisiin sairauksiin.

Jopa tehokkaampi kuin antibiootit?

Valkosipuli sisältää antibioottista allisiinia, joka hillitsee ja estää bakteerien, hiivojen, sienten ja myös virusten kasvua.

Amerikkalaistutkimuksen mukaan maailman vanhimpiin viljelykasveihin lukeutuvan valkosipulin sisältämä ainesosa voikin olla sata kertaa tehokkaampi ruokamyrkytyksen ennaltaehkäisyssä ja hoidossa kuin tietyt antibiootit. Valkosipulin sisältämä rikkivety on jopa 100 kertaa tehokkaampi lääke tuhoamaan kampylobakteereita kuin esimerkikisi yleiset antibiootit erytromysiini ja siprofloksasiini.

Tämän lisäksi valkosipulista on todettu olevan apua muun muassa hengitystiesairauksien ja suolistotautien hoidossa. Valkosipuli myös alentaa verenpainetta, lisää sapen eritystä, laajentaa verisuonia ja alentaa veren kolesterolia sekä virkistää verenkiertoa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja