Mainos

Terveyspalvelualan liitto: Kela-korvausten leikkaus on hölmöläisten peiton jatkamista

Hallitus esitti kehysriihessään hoidon Kela-korvausten leikkaamista 30 miljoonalla eurolla. Leikkaus olisi jatkoa tämän vuoden alussa toteutetulle 20 miljoonan euron leikkaukselle. Terveyspalvelualan Liitto ja Lääkäripalveluyritykset ry pitävät ajatusta käsittämättömänä.

– Leikkaus ei johda julkisen talouden säästöihin, päinvastoin. Kun jo nyt pieni Kela-korvaus laskee entisestään, monen potilaan on pakko siirtyä kunnallisen terveydenhoidon piiriin. Silloin kuntien kustannusten lisäksi kasvavat myös hoitojonot, toteaa Terveyspalvelualan Liiton toimitusjohtaja Merja Hirvonen.

Sairausvakuutuksen sairaanhoitokorvauksella, jota arkikielessä kutsutaan Kela-korvaukseksi, saadaan toteutettua pienellä rahalla suuri määrä lääkärikäyntejä, hoitoja ja tutkimuksia, Hirvonen kertoo.

– Korvauksen avulla voidaan purkaa painetta julkisen sektorin hoitojonoista, nopeuttaa hoitoon pääsyä ja samalla tukea asiakkaan valinnanvapautta.

Edelliset leikkaukset kohdennettiin kalleimpiin tutkimuksiin

Viimevuotisten leikkausten kohdentumista Kela-korvauksiin tutkittiin vuodenvaihteessa ja huomattiin että ne kohdentuivat kovimmin kaikkein kalliimpiin hoitoihin, esimerkiksi magneettikuvauksiin, Hirvonen toteaa. Kalliimpien tutkimusten tai hoitojen kohdalla potilaan maksettavaksi jäävä osuus on noussut Hirvosen mukaan siis satoja euroja.

– Jos tutkimus maksaa potilaalle satoja euroja enemmän, se vaikuttaa hänen päätökseensä siitä, haluaako hän mennä tutkimukseen nopeasti yksityiselle puolelle vai jäädä julkisen puolen hoitojonoon. Hoitojonoon jääminen saattaa johtaa siihen, että sairaus pahenee ja paraneminen viivästyy, mikä lisää kuntien kuluja.

Helmikuussa ilmestyneen Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmämuistion mukaan kaikkien potilaiden siirtyminen yksityiseltä puolelta julkiselle tarkoittaisi jopa miljardin euron kustannuksia yhteiskunnalle.

– Eli yhteiskunnalle on paljon edullisempaa se, että osa potilaista hakeutuu yksityiselle sektorille ja maksaa itse osan kustannuksista, Hirvonen lisää.

Kelasta hallituksen leikkauksia ei haluta kommentoida, ennen kuin tiedetään, miten nyt esitetty 30 miljoonan leikkaus kohdennetaan.

Yksityislääkärin palveluiden korvaussumma vuonna 2010 oli noin 73,4 milj. €. Lääkärin määräämistä tutkimuksista ja hoitotoimenpiteistä maksettiin vuonna 2010 korvauksia 72,2 milj. €. Tästä summasta leikattiin helmikuun 2013 alusta 20 miljoonaa euroa. Hammaslääkärikäyntien korvaukset olivat vuonna 2010 noin 100 miljoonaa.

Terveyspalvelualan Liitto on yksityistä terveyspalvelualaa edustava työmarkkina- ja elinkeinopoliittinen etujärjestö. Liittoon kuuluu noin 200 yritystä ja yhteisöä, jotka toimivat laaja-alaisesti yksityisellä terveyspalvelualalla. Jäsenyritykset työllistävät lähes 24 000 terveydenhuollon ammattilaista noin 300 paikkakunnalla.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.