Mainos

Terveysongelmat vaivaavat nuoria aikuisia Pohjois-Suomessa

Hengitysteiden sairaudet, astma ja allergiat, tuki- ja liikuntaelinsairaudet sekä mielialaan liittyvät ongelmat ovat tutkimuksen mukaan nuorten aikuisten vaivana Pohjois-Suomessa.

Yli 40 prosenttia naisista ja neljäsosa miehistä oli niskavaivojen vuoksi joutunut käymään lääkärillä, lääkintävoimistelijalla tai kiropraktikolla. Pitkäaikaista, yli kolme kuukautta kestävää iskiasvaivaa oli ollut lähes kymmenellä prosentilla miehistä ja seitsemällä prosentilla naisista. Astma ja allergiat ovat väestössä myös lisääntyneet, sillä yksi kymmenestä ilmoitti lääkärin todenneen tai hoitaneen hengitystieoireita astmana.

Kaikista tutkimukseen osallistuneista noin 20 prosenttia ilmoitti sairauksien ja vaivojen ainakin jonkin verran häiritsevän jokapäiväistä elämää. Pohjois-Suomessa 1966 syntyneen väestön elämäntilannetta, hyvinvointia ja työkykyä on selvitetty monipuolisesti postikyselyllä sekä terveydentilaa ja suorituskykyä selvittävillä tutkimuksilla viimeisen vuoden aikana. Tutkimushankkeen aloitti jo 1960-luvulla professori Paula Rantakallio.

Projektinjohtajan, kansanterveystieteen professorin Marjo-Riitta Järvelinin mukaan Oulun ja Lapin läänissä syntyi 1960-luvulla yli 12000 lasta vuodessa. -1990-luvun alkupuolella täällä 1966 syntyneistä yli 9000 asui vielä Pohjois-Suomessa. Aloittaessamme kenttätutkimusta huhtikuussa yllätys oli, että vain noin 7000 henkeä asui enää Oulun ja Lapin lääneissä, Järvelin sanoo. Hänen mukaansa Etelä-Suomeen opiskelemaan lähteneistä on pääkaupunkiseudulle jäänyt asumaan 1200 henkeä. Tutkimuksen kohteena olevista ulkomaille muuttaneita ja siellä edelleen asuvia on noin 600 henkeä.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.