Terveysmargariinille vaaditaan myyntikieltoa Ruotsissa

Ruotsalaisjärjestö vaatii, että Ruotsin elintarvikevirasto vetää kolesterolia alentavan margariinin myynnistä syöpäriskin vuoksi.

Ruotsissa vaaditaan terveysmargariinin vetämistä pois markkinoilta.

Ruotsalaisen kuluttajajärjestö Skis vaatii terveysmargariinin vetämistä pois markkinoilta. Järjestön mukaan Becel proactive -margariini sisältää liian suuria pitoisuuksia syöpää aiheuttavaa ainetta. Järjestö on tutkituttanut margariinia ja vaatii nyt, että Ruotsin elintarvikevirasto vetää sen myynnistä ja varoittaa kuluttajia.
-Suhtaudumme tähän vakavasti ja olemme pyytäneet yhtiötä antamaan selvityksen, sanoi elintarvikeviraston tarkastaja Åsa Eneroth uutistoimisto TT:lle.

Skisin mukaan tutkimukset ovat osoittaneet, että Becel proactivessa on lähes kaksi kertaa enemmän karsinogeeni PAH:ta eli aromaattista hiilivetyä kuin raja-arvot sallisivat. Becel proactive -margariinia markkinoidaan ns. toiminnallisena elintarvikkeena ja sen sanotaan alentavan veren kolesteroliarvoa.

Elintarvikevirasto pitää Skisin tekemiä tutkimuksia luotettavina, mutta ei aio vielä määrätä myyntikieltoa. Enerothin mukaan virasto ei voi ryhtyä toimenpiteisiin, ennen kuin se itse on tehnyt omia kokeitaan.

Margariinia valmistavan Unilever-yhtiön vastausta odotetaan maanantaina.

(MTV3-STT-TT)

Lue myös:

    Uusimmat