Mainos

Terveyskeskuksissa vakava lääkärivaje

Samaan aikaan työikäisiä lääkäreitä on enemmän kuin koskaan.

Terveyskeskusten lääkärivaje on jo kymmenen prosenttia, selviää tuoreesta kyselytutkimuksesta. Enää 42 prosentissa terveyskeskuksista on kaikki virat täynnä. Vielä viime vuonna näin oli joka toisessa terveyskeskuksessa.

Määrä on kasvanut, vaikka työikäisiä lääkäreitä on nyt enemmän kuin koskaan.

Yli 20 prosentin vajeesta kärsii melkein kolmannes terveyskeskuksista. Vaikein tilanne on pienissä, alle kuuden lääkärin terveyskeskuksissa. Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve sanoo, että pahiten lääkäripulasta kärsitään Kainuussa, Etelä-Karjalassa ja Itä-Savossa.

Pälven mielestä syitä terveyskeskusten lääkärivajeeseen on monia.

- Yksi syy on se, että yhteiskunta on kaupungistumassa, joten syrjäseuduilla on luonnollisesti rekrytointiongelmia. Samanlaisia ongelmia on muilla akateemisilla aloilla silloin kun ollaan etäällä keskuksista. Toinen syy liittyy hallinnollisiin ratkaisuihin eli siihen, että terveydenhuollon asema on yleisesti heikentynyt. Tästä syystä johtava lääkäri kokee menettäneensä otteen työhönsä ja irtisanoutuu. Näin moni muu lääkäri seuraa perässä.

Virkojen täyttämiseen joudutaan käyttämään yhä useammin ostopalveluita. Ostopalveluina viroista hoidetaan kahdeksan prosenttia.

Hammaslääkärivaje pienentynyt

Kainuussa on maan huutavin pula myös hammaslääkäreistä, jossa viroista on täyttämättä melkein kolmannes.

Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve: Asia on ratkaistava mitä pikimmin

Koko maan tasolla hammaslääkärivaje oli aavistuksen verran kuitenkin helpottanut. Hammaslääkäriviroista on täyttämättä 12,1 prosenttia.

Vuokratyön käyttö oli puolestaan lisääntynyt.

Hammaslääkäriliiton mukaan etenkin suurten kaupunkien yksityishammaslääkärit voisivat ottaa uusia potilaita, kun taas terveyskeskusten potilaat joutuvat jonottamaan.

Lähes joka viidennellä yksityishammaslääkäriasemalla on suoranaista pulaa potilaista.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.