Mainos

Terveysjohtajat kannattavat jättiterveyskeskuksia

MTV:n uutisten selvityksen mukaan sairaanhoitopiirien johto kannattaa terveyskeskusten yhdistämistä isommiksi yksiköiksi.

MTV:n uutisten tekemässä kyselyssä selkeä enemmistö terveysjohtajista antoi tukensa kansallisen terveysprojektin ehdotukselle. Ehdotuksen mukaan terveyskeskuksia yhdistettäisiin isommiksi yksiköiksi. Isolta koolta odotettiin lähinnä kustannustehokkuutta. Itä-Suomessa uudistusta vastustetaan - välimatkojen pelätään kasvavan liikaa.

Viidentuhannen asukkaan Rantasalmen oma terveyskeskus on yksi pienimmistä. Yksi lääkäri ottaa vastaan päivisin, iltaisin ja viikonloppuisin. Päivystys on tunnin matkan päässä Savonlinnassa. Vuodeosastolla hoidetaan 30:tä potilasta. Jos terveyskeskuksia yhdistellään, liipasimella ovat juuri tällaiset paikat.

- Jos keskitetään kovasti, potilaan kannalta läheisyysperiaate ei enää ole voimassa. Näissä kunnissa, joissa on paljon huonokuntoista potilasainesta, läheisyysperiaatteen pitäisi olla aika keskeinen, Itä-Savon sairaanhoitopiirin johtaja Hemmo Pirhonen sanoo.

Viime kuussa ehdotuksensa jättänyt kansallinen terveysprojekti määritteli terveyskeskuksen ihannemiehitykseksi 12-18 lääkäriä. Yksi keskus hoitaisi jopa 30:tä tuhatta ihmistä - siis kuuden Rantasalmen kokoisen kunnan asukkaita.

MTV:n kyselyssä 12 sairaanhoitopiirin johto kannatti suunnitelmaa, vastaan olivat Pohjois-Karjala ja Itä-Savo. Kannattajat kehuivat isojen työskentelyoloja ja kustannustehokkuutta, vastustajat pelkäsivät pitkiä välimatkoja.

Potilaan omaiselle matka on kynnyskysymys.

- Jos mies siirrettäisi kauemmaksi, eikä häntä pääsisi katsomaan joka päivä, niin olisi se aika ikävä juttu, kommentoi Irma Auvinen.

Pienen keskuksen hoitaja on huolissaan potilaiden puolesta.

- Siinä ei kyllä potilaan ääntä kuuneltaisi ollenkaan, eikä sitä mihin he itse haluavat hoitoon, Rantasalmen terveyskeskuksen erikoissairaanhoitaja Satu Mouhu sanoo.

Terveydenhuollon ongelmien ratkaisuun kaavaillaan lähivuosina 700 miljoonan euron lisäsatsausta. Määrän riittävyys jakoi terveysjohtajien mielipiteet. Epäilijöiden mielestä väestön ikääntyminen imee paljon enemmän rahaa - ja on myös toinen tärkeä tekijä.

- Pahoin pelkään että 700 miljoonaa on aika pieni summa niihin paineisiin, joita terveydenhuollon henkilöstön palkan korottamiseen on, sanoo Itä-Savon sairaanhoitopiirin johtaja Hemmo Pirhonen.

Uudistukset on määrä toteuttaa viiden vuoden kuluessa.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 29.04.2002).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.