Terveysalan opiskelijoiden seulominen rankalla kädellä kuumentaa tunteita

Opetusministeriön ehdotus erityisesti terveys- ja sosiaalialan opiskelijoiden seulomisesta nykyistä rajummin ottein herättää ristiriitaisia mielipiteitä. Ministeriön työryhmä ehdottaa, että alalle soveltumattomat henkilöt voitaisiin erottaa oppilaitoksista kokonaan ja opiskeluoikeus peruuttaa. Nykyään käytössä on ankarimmillaan määräaikainen koulusta erotus.

Lisäksi työryhmä ehdottaa opiskelijoille päihdetestejä, jos on epäilystä alkoholin, huumeiden tai lääkkeiden väärinkäytöstä.

Harjavallan sosiaali- ja terveysalan oppilaitoksen rehtori Anja Lammio pitää hyvänä, että oppilaitos saa rajummat keinot käyttöön.

- On tullut opiskelun aikana tilanteita, jossa henkilökunta miettii, että että nyt ollaan tilanteessa, jossa emme enää tiedä mitä tehdä. Tämä ala on hyvin vastuullinen ja rehtorina haluan tietää, että voin hyvillä mielin lähettää opiskelijat tekemään ihmisten kanssa töitä, sanoo Lammio.

Lammio kertoo, että nykyisellään kerran tyrmätty opiskelija voi myös vuoden parin päästä hakea alalle uudestaan. Toisaalta Lammio pitää myös pehmeitä keinoja hyvänä.

- Elämäntilanteet muuttuvat. Tärkeintä on se, että jos opiskelija erotetaan pysyvästi häntä autetaan löytämään uusi ala eikä häntä jätetä yksin, sanoo Lammio.

Rankat psykologiset haastattelut jo käytössä

Harjavallan sosiaali- ja terveysalan oppilaitoksen rehtori Anja Lammio sanoo, että opiskelijoita seulotaan jo nyt tarkasti mm. soveltuvuuskokeilla.

- Meillä on jo vuodesta 1986 lähtien ollut soveltuvuuskoe, johon sisältyy muun muassa rankkoja psykologisia haastatteluja. Lisäksi jos meillä on opiskelun aikana epäilystä henkilön mielenterveysongelmista, olemme keskustelemalla saaneet opiskelijan ymmärtämään, ettei hän sovellu alalle. Mutta täytyy myöntää, että tämä mahdollisuus erottaa opiskelija pysyvästi helpottaa meidän työtämme.

Huoli hoitajien mielenterveydestä on herännyt myös sosiaali- ja terveysalan oppilaitoksissa sen jälkeen, kun on paljastunut muun muassa hoitajien tekemiä insuliinisurmia.

Yli kaksikymmentä vuotta Harjavallan sosiaali- ja terveysalan oppilaitoksessa työskennellyt Lammio kertoo, että pahasti häiriintyneet henkilöt on kuitenkin seulottu soveltuvuuskokeissa jo nyt.

- Olen ollut tilanteessa, jossa soveltuvuuskoe on ratkaissut opiskelupaikalta putoamisen, vaikka todistukset ovat olleet hyvät. Ongelmat ovat olleet elämänhallintaan ja voimavarojen riittämiseen liittyviä asioita, voidaan sanoa, että mielenterveyteen liittyviä asioita, Lammio muotoilee.

"Sotii sivistysvaltion perusteita vastaan"

Opiskelijat ovat tyrmänneet opetusministeriön ehdotuksen tuoreeltaan.

Suomen ammattikorkeakouluopiskelijakuntien liitto SAMOK ry pitää valmisteilla olevia lakimuutoksia liioiteltuina. SAMOK tuomitsee pysyvän erottamisen millä tahansa perusteilla.

SAMOK ehdottaa, että erittäin vakavan rikkeen ollessa kyseessä erottamista voisi jatkaa vuoden kerrallaan eteenpäin.

- Elinikäinen tuomitseminen esimerkiksi nuorena tehdyistä päihdekokeiluista tai mielenterveysongelmista sotii sivistysvaltion perusteita vastaan, sanoo SAMOKin puheenjohtaja Saku Jokisalo.

Opetusministeriön työryhmä perustelee esitystään vahinkojen ennaltaehkäisyllä. Esitys on lausuntokierroksella lokakuun loppuun saakka.

Katso Mari Haaviston juttu (Seitsemän uutiset 21.8.2009)

Katso Opetusministeriön ylijohtaja Sakari Karjalaisen haastattelu

Katso ammattiopisto Omnian koulutusjohtajan haastattelu

Lue myös:

    Uusimmat