Terveys- ja vanhuspalvelujen ulkoistamisesta hyviä kokemuksia Karjaalla

Karjaan terveyden- ja vanhustenhoidon ulkoistamiskokemuksista voisivat hyötyä myös muut kunnat, arvioi Stakes. Oppi on, että terveydenhoitoa ja vanhustyötä kannattaa hallita kokonaisuutena, ei kumpaakin osa-aluetta erikseen.

Karjaa on pienehkö 9000 asukkaan kunta, joka on pian kymmenen vuotta hoidattanut kunnan koko terveydenhoidon ja vanhustenhuollon Folkhälsan-järjestöllä. Hanke on herättänyt pitkin matkaa ristiriitaisia tunteita.

- Kokemuksen perusteella tämä on toiminut hyvin. Laatu ja kustannus ovat hallittavissa selvästi paremmin kuin muissa kunnissa, Karjaan perusturvajohtaja Bjarne Bolin kertoo.

Karjaan suomalaisittain uniikkia ratkaisua on seurannut sosiaali- ja terveysalan asiantuntijaorganisaatio Stakes. Sen mukaan Karjaan mallissa keskeisintä ei ole ulkoistus, vaan se, että terveys- ja vanhustenhoitoasiat on yhdistetty. Näin paranee laatu ja syntyy säästöjä.

- Kaikkein tärkeintä on varmasti, että on yhteensovitettu perusterveydenhoidon ja vanhustenhuollon palvelut, se ylivoimaisesti tärkein, mitä sieltä voidaan muualle siirtää, tutkimusprofessori Markku Pekurinen Stakesilta kertoo.

Kuntaliitto sen sijaan ei usko Karjaan mallille olevan nyt kysyntää, kun kunnat elävät omaa murrostaan.

- Laboratorio, erityyppiset palvelut, kotisairaanhoito - niitä tapahtuu jatkuvasti. Aika näyttää, tapahtuuko jotain suurempaa. En usko, että lähimpiin vuosiin tai kymmeneen vuoteenkaan tulee tällaista, mitä Karjaalla on, varatoimitusjohtaja Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma Kuntaliitosta kertoo.

Karjaalla uskotaan silti, että mallia voitaisiin soveltaa muuallakin. Se vaatii kuitenkin ulkoistamisprosessin hyvää hallintaa.

- Hyvää sopimusneuvottelua, hyvää suhdetta tilaajan ja tuottajan välillä. On myös osattava hallita kokonaisuus niissä tilanteissa, joissa on ehkä pieniä eroavaisuuksia näkemyksissä, Bolin kertoo.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat