Terveydenhuolto varautunut biologiseen uhkaan

Sosiaali- ja terveysministeriössä uskotaan, että Suomen terveydenhuollon toimintakyky biologisessa uhkatilanteessa pärjää hyvin kansainvälisessä vertailussa.

Tämänpäiväiset jauhelähetykset eivät toistaiseksi anna aihetta erityisjärjestelyihin terveydenhuollossa, sanoo neuvotteleva virkamies Jouko Söder sosiaali- ja terveysministeriön valmiusyksiköstä. Terveydenhuoltohenkilöstön koulutusta biologisille aineille mahdollisesti altistuneiden tunnistamiseen ja hoitamiseen on kuitenkin hyvä pitää vireillä.

-Tämäntyyppisiä asioita lääkärit eivät juuri työssään näe, ja sen vuoksi hoksottimia on pidettävä vireillä jatkuvasti, sanoo Söder.

Suomessahan ei ihmisissä ole ollut koskaan pernaruttoa ja oireet ovat kuin minkä tahansa voimakkaan infektion oireet.

- Vaikea niitä olisi jossain avovastaanotolla yhtäkkiä tunnistaa, sanoo Söder.

Söder uskoo, että viimeaikaiset tapahtumat ja keskustelut ovat kuitenkin jo terävöittäneet lääkäreiden huomiokykyä. Mielenkiinto on herännyt pakostakin ja tällä haavaa lääkäri tuntee pernaruton huomattavasti paremmin kuin ennen näitä tapahtumia.

Kaikki uhkakuvat otettu huomioon

Suomeen kohdistuvaa biologisen tai kemiallisen aseen tai terrorismin uhkaa pidetään valmiusyksikössä hyvin vähäisenä. Sen sijaan häiriköinnin todennäköisyys on jo suurempi.

Terveydenhuollon valmiussunnittelussa on kuitenkin otettu huomioon kaikki uhkakuvat. Valtakunnalliset, alueelliset ja paikalliset valmiussuunnitelmat päivitetään säännöllisesti.

Kansanterveyslaitoksella on kriisitilanteissa valmiudet ympärivuorokautisen asiantuntija-avun antamiseen mahdollisten epidemioiden selvittämiseksi. Kriisitilanteissa apuna ovat myös lääkkeiden ja rokotteiden lakisääteinen velvoitevarastointi.

Käytännön toimia biologisten ja kemiallisten uhkien varalta esitetään myös viime vuonna valmistuneessa ympäristöterveydenhuollon erityistilanteiden oppaassa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat