Terveydenhuollossa huutava pula ravitsemusterapeuteista

Suomessa on huutava pula ravitsemusterapeuteista. Useissa kunnissa ja kuntayhtymissä ei ole yhtään laillistettua ravitsemusterapeuttia, vaan heidän tehtäviään hoitavat lääkärit ja sairaanhoitajat muun työnsä ohessa.

Tuoreen väitöskirjatutkimuksen mukaan vain neljäsosa valmistuneista ravitsemusterapeuteista työllistyy terveydenhuoltoon.

- Heidän työpanostaan tarvittaisiin kipeästi, sillä ravitsemushoidon puute ja virheelliset ohjeet lisäävät inhimillistä kärsimystä ja sairauksien paheneminen lisää henkilökunnan työtaakkaa. Useiden ulkomaisten tutkimusten mukaan samalla lisääntyvät myös terveydenhuollon kustannukset, kertoo ravitsemustieteen emeritaprofessori Eini Laakkonen Kuopiosta.

Laakkonen oli mukana kehittämässä alan koulutusta, joka aloitettiin Kuopiossa 1984. 1980-luvun alussa pidettiin tärkeänä, että ravitsemusterapeutteja koulutetaan Suomessa, koska siihen saakka Helsingin yliopistosta ravitsemustiede pääaineenaan valmistuneet maisterit olivat hankkineet kliinisen ravitsemuksen täydennyskoulutuksen ulkomailla.

- Ravitsemusterapeuttien kokonaistarpeeksi arvioitiin tuolloin noin 150, mutta tähän lukuun ei ole vieläkään päästy. Esimerkiksi Ruotsin terveydenhuollossa heitä toimii yli 400 ja Kanadassa 5000.

Kuopion yliopistossa tarkastettiin tänään terveystieteiden lisensiaatti Jaana Torpströmin väitöstutkimus, jossa selvitettiin millaista osaamista työelämä on vaatinut Kuopiosta vuosina 1988-2004 valmistuneilta 250 ravitsemusterapeutilta. Vaikka kolme neljäsosaa valmistuneista oli siirtynyt muualle kuin terveydenhuoltoon, koki heistä valtaosa olevansa koulutustaan vastaavassa työssä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat