Mainos

Terveydenhuollon säästöjä vastustettiin mielenosoituksella

Sairaanhoidon säästöihin suivaantuneet kaupunkilaiset osoittivat mieltään Senaatintorilla Helsingissä tänään. Kaavaillut säästöt kasvattavat arvioiden mukaan potilasjonoja 10 000 ihmisellä.

Mielenosoituksessa puheenvuoroja käyttivät kansanedustajat, järjestöihmiset sekä ilman hoitoa jääneet kansalaiset.

Uudenmaan kuntapäättäjät ja HUS:n hallitus totesivat eilen pitämässään talousseminaarissa, että vuoden 2003 budjetti on lähes 10 prosenttia tämän vuoden budjettia pienempi.

Potilasjonot kasvavat ensi vuonna 10 000 ihmisellä ja henkilöstöä vähennetään noin 900. -Terveydenhuollossa löysää ei yksinkertaisesti ole. Verorahoilla pitää tehdä muutakin kuin maksaa pankkikriisejä ja Sonera-sotkuja, painotti Marjatta Aimola.

Perusterveydenhoitajana 31 vuotta työskennellyt Aimola on toinen mielenosoituksen alkuunpanijoista. Aimolan kanssa samaa mieltä olivat monet mielenosoituksessa puhuneet henkilöt.

Spontaanisti syntyneeseen mielenilmaukseen oli lähtenyt mukaan noin 50 eri järjestöä.

Ketään ei saa jättää heitteille

Yksi tilaisuuden puhujista oli terveydenhuoltoalan ammattijärjestö Tehyn 2. varapuheenjohtaja Liisa Kivekäs. -Yhtään apua tarvitsevaa kuntalaista ei saa jättää heitteille tai sairautensa kanssa yksin vain siksi, ettei taloutta osata hoitaa, Kivekäs sanoi.

Helsingin kaupunki on jo myöntänyt miljoona euroa lisärahaa HUS:lle kirurgisen, neurologisen ja psykiatrisen hoidon turvaamiseksi. -Kiitos voimakkaan yleisen mielipiteen, Kivekäs kiitteli. -Samanaikaisesti kaupunki ilmoittaa vähentävänsä ensi vuoden rahoitusosuutta erikoissairaanhoidossa. Erikoissairaanhoidon huippuosaamiselle Suomessa ei ole olemassa yksityistä vaihtoehtoa.

Mielenosoituksessa noin tuhannen ihmisen allekirjoittama, säästöjä vastustava addressi luovutetaan ensi viikon perjantaina valtiovarainministeri Sauli Niinistölle sekä myöhemmin kaupunginvaltuuston puheenjohtajalle Pekka Saurille (vihr.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajalla Harry Bogomoloffille (kok.).

Ministeri Biaudetilta vain kiittelyä

Yleisön joukossa puheenvuoroja ehti hetken kuunnella peruspalveluministeri Eva Biaudet (r.). -Keskustelusta on aina hyötyä, ministeri kiitteli.

Ministeri pahoitteli, että Helsingissä ongelmat ovat paisuneet niin valtaviksi, kun muualla Suomessa terveydenhuollon hankkeet ovat onnistuneempia. -Poliitikot ottavat asian tosissaan. Ei voi olla niin, että sairaanhoidon saatavuudessa on eroa, jos asuu maalla tai kaupungissa.

Tämänpäiväinen mielenosoitus on jo toinen HUS:n säästöjä vastustanut mielenilmaus. Useita kymmeniä HUS:n tehyläisiä osoitti mieltään esitettyjä sairaanhoidon säästöjä vastaan myös eilisaamuna Helsingin Meilahdessa.

(Seitsemän uutiset 13.09.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.