Mainos

Terveydenhuollon rahoitusta esitetään uudistettavaksi

Terveysalan asiantuntijat haluaisivat helpottaa terveellisten elintapojen noudattamista yhteiskuntapoliittisilla päätöksillä.

Asiantuntijat esittävät terveydenhuollon rahoitusta uudistettavaksi. Talousneuvoston tilaamissa asiantuntijaraporteissa esitetään muun muassa, että nykyisiä terveydenhuollon rahoituskanavia olisi karsittava. Lisäksi valtion, kuntien ja Kelan rahoitusvastuut olisi määriteltävä nykyistä selkeämmin. Raportissa linjataan myös yhteiskunnallisia kannustimia terveellisten elintapojen helpottamiseksi.

Tänään julkistetun asiantuntijanraportin mukaan kansalaisia olisikin yhä pontevammin kannustettava terveellisiin elintapoihin mm. uudistamalla terveydenhuollon asiakasmaksuja. Ehdotuksen mukaan esimerkiksi normaalipainoisilta ja tupakoimattomilta sekä alkoholia kohtuudella käyttäviltä voitaisiin periä muita pienempiä asiakasmaksuja.

- Se aivan käytännössä tarkoittaisi sitä, että olisi ehkä tarpeellista miettiä huolellisemmin, millä tavalla asiakasmaksuja käyttämällä voidaan ohjata ihmisten palvelujen käyttöä ja pohdiskella huolellisesti näiden asiakasmaksujen suhteita esimerkiksi terveyskeskuskäyntien osalta, poliklinikkakäyntien osalta ja niin edelleen, sanoo raporttia laatinut tutkimusprofessori Markku Pekurinen Stakesista.

- Kokonaisuudessaan uudistus ei varmaan merkitsisi minkäänlaisia menojen lisäyksiä asiakkaille, vaan sitä että asiakkaat maksaisivat hieman eri tavalla hieman erilaisista palveluista.

Myös esimerkiksi alkoholi- ja tupakkaveron nosto olisi yksi mahdollinen keino vaikuttaa terveysmenojen kasvuun.

- Jos on mahdollista esimerkiksi erilaisilla hyödykeveroilla tai muilla kannustaa ihmisten terveellisiä elämäntapoja, niin se on positiivinen asia, Pekurinen jatkaa.

Asiantuntijoiden mukaan terveyden edistämisen periaatelinjaukset tulisi sisällyttää myös hallitusohjelmaan.

- Nyt olennaista on se, että pyrittäisiin tekemään sellaista terveyspolitiikkaa, joka vahvistaisi terveyden edistämistä niin, että ihmisiä autettaisiin tekemään näitä terveellisiä muutoksia. Meidän terveydenhuollon kulut ovat aivan ylivoimaisesti sairauden hoidon kannalla, ja tottakai potilaat on syytä hoitaa, mutta tarvitsemme lisänpanostusta myöskin tautien ehkäisyyn, koska siinä on niin suuret mahdollisuudet, linjaa Kansanterveyslaitoksen pääjohtaja Pekka Puska. Puska laati raportin ennaltaehkäisevien suositusten osalta yhdessä Kansanterveyslaitoksen muiden asiantuntijoiden kanssa.

- Tautien ehkäisy on ylivoimaisesti halvin tapa lisätä väestön terveyttä, jolla on tavattoman myönteisiä vaikutuksia sekä työvoiman työkunnon kannalta, että todella ikäihmisten palvelujen tarpeen kannalta.

Tällä hetkellä menetetään jopa puolen miljoonan henkilötyövuoden panos joka vuosi sairauksien, vammojen ja ennenaikaisten kuolemien takia.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.