Mainos

Terveydenhuollon omavastuuta pidetään kohtuuttomana pienituloisille

Nykyistä terveydenhuollon kahden maksukaton järjestelmää pidetään kohtuuttomana pienituloisille. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan kattojen yhdistäminen hyödyttäisi etenkin köyhiä, sairaita ja vanhuksia.

Maksukatolla tarkoitetaan sitä rajaa terveydenhoitomenoista, jonka ylimenevän osan yhteiskunta korvaa. Nykyisellään maksukatto on terveyspalvelujen osalta 590 euroa. Lääkekuluista korvataan 673 euron ylimenevä osa.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että sairas vanhus voi joutua käyttämään kansaneläkkeestään vähintään 1263 euroa lääke- ja hoitokuluihin. Vuonna 2006 molemmat maksukatot ylittyivät noin 21 000 ihmisellä.

- Nykyinen järjestelmä on joillekin todella kohtuuton. Omavastuu on pienituloiselle liian suuri, sanoo tutkimuspäällikkö Hennamari Mikkola THL:stä.

THL:n mukaan yhdistetty reilun 800 euron katto olisi yhteiskunnalle samanhintainen kuin nykyinen järjestelmä. Yhdistämisestä hyötyisivät etenkin pienituloiset ja paljon sairastavat. Paljon lääkkeitä mutta vähän kunnallisia palveluja käyttävien omavastuu sen sijaan kasvaisi jonkin verran.

Potilasjärjestöt ovat kannattaneet nykyisen lääkekaton suuruista reilun 600 euron yhdistettyä kattoa. Mikkola sanoo, että se tietäisi kunnille ja sairasvakuutukselle yhteensä yli 50 miljoonan vuotuisia lisäkustannuksia.

THL:n tutkimus maksukattojen yhdistämisestä liittyy sosiaaliturvan uudistamista pohtivan Sata-komitean työhön.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.