Mainos

Terveydenhuollon kesäsupistukset aiempaa laajempia

Ensi kesänä terveysasemien työntekijöillä on entistä kiireisempää. Työvoiman vähyyden vuoksi sairaslomat yleistyvät ja eläkeläisiä houkutellaan töihin.

Terveydenhuollon palveluja supistetaan tänä kesänä aiempaa enemmän eri puolilla Suomea. Yli 65 prosenttia terveyden- ja sosiaalihuollon organisaatioista aikoo rajoittaa palveluja tai sulkea niitä kokonaan.

Suunnitelmat käyvät ilmi Terveydenhoitoalan ammattijärjestön Tehyn tuoreesta selvityksestä.

Henkilökunnan lomat vähentävät terveydenhuollon palveluja joka kesä erityisesti juhannuksesta heinäkuun loppuun.Tänä vuonna sulut ovat rajuja varsinkin erikoissairaanhoidossa, kuten psykiatriassa. Perusterveydenhoidossa vähennetään muun muassa päivystys- ja neuvolatoimintaa sekä hammashoitoa.

Tehyn kyselyyn vastasi lähes 140 terveydenhuollon organisaatiota. Erityisen paljon palveluja leikataan Etelä-Suomen läänissä, jossa 88 prosenttia vastaajista ilmoittaa supistuksista. Lapin läänissä vastaava luku on 44 prosenttia.

Työn raskaus lisää sairaslomia

Terveydenhuollossa on puutetta sijaisista varsinkin erityisosaamista vaativissa tehtävissä. Pahiten kiven alla ovat sairaanhoitajat.

Sijaisia palkataan tänä kesänä terveydenhoitoon jonkin verran aiempaa enemmän, mutta töissä olevat joutuvat silti puurtamaan pitkiä päiviä ja paljon ylitöitä.

Työtilanteen kiristyminen näkyi Tehyn kyselyn kommenteissa. Eräs luottamusmies kirjoitti: " Olen ollut hoitotyössä vuodesta 1977, ja tällaista painetta en ole ennen nähnyt."

Myös sairauspoissaolojen määrät puhuvat karua kieltään. Sekä pitkät että lyhyet sairaslomat ovat kasvussa. Yli kolmen päivän poissaolojen määrä on lisääntynyt viime vuodesta 66 prosenttia. Syinä poissaoloihin ovat muun muassa raskas fyysinen ja henkinen kuormitus, kiireinen työtahti ja ylityöt.

Henkilökunnassa paljon eläkeläisiä

Työvoimapulan odotetaan alkavan pian näkyä palkoissa, mutta ainakaan toistaiseksi näin ei ole käynyt. Sen sijaan eläkeläisiä houkutellaan töihin ja vastavalmistuneet saavat aiempaa pitempiä sijaisuuksia.

Erityisesti eläkeläisten työskentely on lisääntynyt. Viime vuoden kyselyssä heitä oli joka kymmenennessä, nyt jo joka viidennessä organisaatiossa.

Vastavalmistuneet hoitajat työllistyvät hyvin, mikä käy ilmi Tehyn tekemästä erillisestä kyselystä vastavalmistuneille. Vain yksi paristasadasta vastaajasta ilmoitti olevansa työtön. Vakituinen työ oli tosin vain neljäsosalla loppuvuodesta tai tänä keväänä valmistuneista.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.