Terveydenhuollon kalleus kummastuttaa

Suomen terveydenhuollon toimivuutta arvioinut ulkomainen asiantuntijaryhmä ihmettelee maamme terveydenhuollon kalleutta potilaalle. Yhdeksän asiantuntijaa perehtyi Suomen terveydenhuoltoon viiden viikon ajan ns. Hope-vaihto-ohjelman kautta.

Terveydenhuollon maksupolitiikka hämmästytti, kun terveydenhuoltoa kuitenkin pyöritetään verovaroin. Lisäksi arvioijat ihmettelivät hammashuollosta potilaalle aiheutuvia kustannuksia ja kalliita silmälaseja. He epäilivät myös, riittävätkö kuntien varat vanhustenhuollon moniin tarpeisiin. Ihmetystä herätti se, miten lääkäri jaksaa ja pystyy pitämään ammattitaitoaan yllä, kun hän etenee urallaan. Ongelma korostuu erityisesti silloin, kun lääkäreitä on toimipaikassa vähän, jopa vain yksi.

Erään arvioijan mukaan Suomen sinänsä hyvää terveydenhuoltojärjestelmässä voisi ehkä olla tehostamisen varaa. Joissakin yksiköissä lääkäreillä näytti olevan suhteellisen vähän potilaita päivittäin. Toisaalta tällöin lääkärille jäi aikaa tutkimustyöhön.

Kehuja koulutuksesta

Kehuja Suomen terveydenhuolto sai muun muassa lääkärien ja hoitohenkilökunnan korkeatasoisesta koulutuksesta. Lääkärit ja hoitajat käyttävät myös erinomaisesti hyödykseen uutta tietotekniikkaa. Terveydenhuollon päätöksentekoa on arvioijien mukaan hajautettu onnistuneesti. Lisäksi hallintorutiineja hoitavat pitkälti sihteerit, jolloin lääkärit voivat keskittyä omaan työhönsä. Kaiken kaikkiaan suomalaisen terveyskeskuslääkärin työtä pidettiin haasteellisena, koska se on hyvin monipuolista.

Asiantuntijaryhmän vaihto-ohjelma liittyi Vaasassa pidettyyn Saumaton hoito -konferenssiin, jonka järjestivät Suomen kuntaliitto ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri yhteistyössä Euroopan pysyvän sairaalakomitean kanssa. Sairaalakomiteassa on edustajia kaikista EU-maista. Vaihto-ohjelma on yksi Euroopan sairaalakomitean toimintamuoto. Vuosittain noin parisataa terveydenhuollon ammattilaista hakeutuu sen kautta viideksi viikoksi työhön muualle Eurooppaan.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat