Mainos

Terveydenhuollon järjestöt vastustavat uskomushoitoja

Terveydenhuollon järjestöjen mielestä uskomushoitoja, kuten homeopatiaa, ei saa antaa alaikäisille eikä vakavasti sairaille ihmisille. Uskomushoitajat voivat viivästyttää vaikuttavan hoidon aloittamista tai vähätellä sen tärkeyttä, sanovat Suomen Lääkäriliitto ja Suomen Psykologiliitto sekä hoitajaliitot Tehy ja Super kannanotossaan.

Järjestöt vaativat potilaiden suojelemiseksi lainsäädäntöä, joka rajoittaisi uskomushoitojen antamista alaikäisille tai vakavasti sairaille potilaille.

Sosiaali- ja terveysministeriö on linjaamassa uutta lainsäädäntöä uskomushoidoista maaliskuun 2009 loppuun mennessä. Uskomushoidot tarkoittavat erilaisia hoitomuotoja ja terapiasuuntauksia, joita käytetään lääke- tai hoitotieteeseen ja kliiniseen psykologiaan perustuvien virallisten terveyspalveluiden vaihtoehtoina tai täydentäjinä.

Uskomushoitojen pohjana ei ole tieteellisesti hyväksyttyä teoriaa, eikä niiden vaikuttavuudesta ole luotettavia tuloksia. Osa uskomushoitajista lupaa sairauden paranevan itse uskomiensa hoitojen avulla ja osa myös diagnosoi sairauksia.

Uskomushoitojen markkinointia pitää terveydenhuollon järjestöjen mukaan rajoittaa, jotta potilaalle ei syntyisi väärää kuvaa niiden vaikuttavuudesta. Osaan uskomushoidoista, kuten jäsenten manipulaatioon ja ei-lääketieteelliseen hypnoosiin , sisältyy myös vakavia, välittömiä riskejä.

Järjestöt sanovat ymmärtävänsä uskomushoitojen merkityksen hyvän olon tuojana silloin, kun hoitoja hakevat ihmiset niin kokevat. Järjestöjen mukaan lainsäädännön uudistuksen tavoitteena on kuitenkin suojata sairaita ihmisiä uskomushoitojen haitoilta ja ongelmilta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.