Mainos

Terveyden edistäminen kunnissa vaihtelevaa

Kuntien ja järjestöjen johtajilla on erittäin hajanainen käsitys siitä, kenelle terveyden edistämistyö kuuluu. Hajanaisuus johtuu osittain kuntien palvelu- ja rakennemuutoksesta.

Terveyden edistämistyö kunnissa on terveysbarometrin mukaan järjestetty hyvin eri tavoin. Barometriin haastateltujen kuntien ja järjestöjen johtajilla on erittäin hajanainen käsitys siitä, kenelle terveyden edistämistyö kuuluu.

Useimmin terveyden edistämisestä vastaavaksi ilmoitettiin kuntien sosiaali- ja terveyslautakunta tai sosiaali- ja terveysjohtaja. Kuitenkin yli 30 prosenttia oli valinnut kysymyslomakkeen vaihtoehdon jokin muu, jonka vastaukseksi oli tarkennettu mm. perusturvajohtaja, kuntayhtymän johto, jokainen kunnan työntekijä ja eduskunta.

Barometrin julkaisseen Terveyden edistämisen keskuksen mukaan hajanaisuus johtuu osittain kuntien palvelu- ja rakennemuutoksesta.

Vuosittain tehtävää barometriä varten haastateltiin 243 kunnan terveysjohtajaa sekä järjestöjohtajaa.

Sairaanhoitopiirit edistämään terveyttä?

Terveyden edistämisen keskuksen toiminnanjohtaja Mika Pyykkö ehdottaa, että terveyden edistämisen ottaisivat tehtäväkseen sairaanhoitopiirit. Muutamassa sairaanhoitopiirissä tätä ollaan jo kokeilemassa. Esimerkiksi Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri tekee alueellisen terveyden edistämiseksi yhteistyötä paikallisten oppilaitosten kanssa.

Sairaanhoitopiirejä myös karsastetaan terveyden edistäjinä, koska niillä on valtava päätyö, erikoissairaanhoito.

- Meillä on jo kunnissa hyviä esimerkkejä terveyden edistämistyöstä kuten neuvolat, terveystiedon opetus ja esteettömien kulkuteiden huomioiminen pyörätuolilla liikkuville, sanoo toiminnanjohtaja Ulla-Marja Urho Maito ja Terveys ry:stä, joka on Terveyden edistämisen keskuksen jäsenjärjestö.

Helsingin kaupunginhallituksessa istuva Urho myös huomauttaa, että terveyden edistämistyö on lähempänä perusterveydenhuoltoa kuin sairaanhoitoa. Lisäksi sairaanhoitopiirit ovat kuntalaiselle etäisempiä kuin kunnallinen perusterveydenhuolto.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.