Mainos

Terveellinen ruoka kallistunut

EU-jäsenyyden mukanaan tuomat elintarvikkeiden hinnanalennukset ovat alkaneet huveta jo monissa tuoteryhmissä. Koko tuotevalikoiman hintataso on edelleen noin 8,5 prosenttia alempi kuin ennen EU-jäsenyyttä, mutta edellissyksystä hinnat ovat nousseet jo noin 2,7 prosenttia.

EU-ajan hintakehitys on myös osaltaan tukemassa väestöryhmien välisten terveyserojen kasvua, sillä terveellisten rasvattomien maitotuotteiden, hedelmien ja tuoreiden vihannesten hinnat ovat selvästi nousseet ja vastaavasti rasvaisia maitotuotteita ja jauhelihaa saa entistä halvemmalla.

Kauppaketjujen välisessä ruokakorivertailussa parhaiten menestyivät S-ryhmän liikkeet. Kuluttajaviraston mukaan kuluttaja voi säästää jopa lähes 300 markkaa kuukaudessa, jos sattuu asumaan edullisimman kaupan läheisyydessä.

Kuluttajavirasto on seurannut hintojen kehitystä vuodesta 1994 lähtien 152 elintarvikeliikkeessä eri puolilla maata.

Rasvaista ja makeaa saa nyt edullisemmin

EU-ajan Suomessa hintakehitys suosii rasvaista ja makeaa. Sokerin hinta on laskenut jo yli 12 prosenttia ja kuluneena vuonna hinta putosi yli neljä prosenttia.

Maitotuotteista rasvaiset juustot, makeat jogurtit ja kulutusmaito ovat edelleen halvempia kuin ennen EU-jäsenyyttä. Sen sijaan rasvaton piimä on kallistunut EU-aikana 21 prosenttia ja rasvaton maito seitsemän prosenttia.

Marjatuotteista makeat hillot ovat halventuneet, mutta sokerittomat täysmehut kallistuneet. Muutakin makeaa saa edelleen edullisesti. Jäätelö ja lähes kaikki makeiset ovat 10-15 prosenttia halvempia kuin kolme vuotta sitten, mutta viimeksi kuluneen vuoden aikana hinnan muutokset ovat olleet vähäisiä.

Väestön kolesterolitasoa nostavat kananmunat ovat halventuneet peräti 39 prosenttia, vuoden aikana hinta on pudonnut kuusi prosenttia.

Tuoreet vihannekset kohta ylellisyyttä

Tuoreista vihanneksista ja hedelmistä on tullut jo lähes ylellisyystuotteita. Keskimäärin hedelmät ovat kallistuneet 11 prosenttia vuodesta 1994 ja yli kuusi prosenttia viime vuodesta. Vihannekset ovat kallistuneet yli 14 prosenttia vuodesta 1994 ja lähes seitsemän prosenttia viime vuodesta.

Esimerkiksi tuoreen kurkun hinta on noussut 111 prosenttia vuodesta 1994 ja paprikastakin joutuu maksamaan 27 prosenttia enemmän kuin kolme vuotta sitten.

Perusravinnossamme perunassakin hintakehitys suosii rasvaista: ranskanperunan hinta on kolmessa vuodessa laskenut 27 prosenttia ja viimeksi kuluneena vuonna 11 prosenttia. Sen sijaan tavallisen irtoperunan hinta on kääntynyt vuoden aikana selvään, noin 10 prosentin nousuun.

Liha, kala ja leipä edelleen edullista

Tuoretta kirjolohta saa edelleen edullisemmin kuin ennen EU-aikaa, mutta siinäkin on viimeksi kuluneen vuoden aikana nähty jo 5-15 prosentin hinnan nousu.

Lihan hinta ei ole vuodessa juurikaan muuttunut ja EU:ta edeltävään aikaan verrattuna liha on noin neljänneksen halvempaa. Esimerkiksi sika-nautajauhelihaa saa edelleen keskimäärin 34 prosenttia halvemmalla ja broilerinkoipia 29 prosenttia halvemmalla kuin kolme vuotta sitten. Broilerinkoivet halpenivat kuluneenakin vuonna vielä pari prosenttia.

Leipä ja viljatuotteet ovat myös säilyttäneet edullisen hintatasonsa. Ne ovat noin 14 prosenttia edullisempia kuin vuonna 1994. Viimeksi kuluneen vuoden aikana makeat kahvileivät ovat edelleen hieman halventuneet, mutta ruokaleipä on kallistunut noin prosentin verran.

Myös kasvisrasvat ovat edelleen 26 prosenttia ja rypsiöljy 37 prosenttia halvempaa kuin kolme vuotta sitten.

S-ryhmä edelleen ketjuista edullisin

Kauppaketjujen välisessä vertailussa S-ryhmä menestyi parhaiten. Kuluttajavirasto vertailee kauppaketjujen hintatasoa 222 tuotteen ruokakorilla. Suuryksikköketjuista edullisin oli edelleen S-ryhmän Prisma. Seuraavaksi tulleet K-ryhmän Citymarketit olivat keskimäärin kolme prosenttia niitä kalliimpia. Tilanne vaihteli jonkin verran paikkakunnittain.

Pienempien markettien ryhmässä menestyivät S-marketit, joiden etumatka T-marketteihin oli kuitenkin Kuluttajaviraston mukaan häviävän pieni. Hyvänä kehityksenä Kuluttajavirastossa pidetään lähikauppojen parantunutta hintakilpailukykyä. Selvimmin hinnat ovat alentuneet K-lähikaupoissa.

Ruokakorien hintaerot suurmyymälöissä olivat halvimman eli Prisman ja kalleimman eli Anttilan välillä yli 270 markkaa. Pienempien markettien ryhmässä halvimpien eli S-markettien ja kalleimpien eli K-market KK:n välillä ruokakorin hintaero oli vielä suurempi eli yli 300 markkaa.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.