Mainos

Terroriyritys voi tuoda pysyviä tiukennuksia turvatoimiin

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama määräsi tänään lentoliikenteen turvatoimet tarkistettaviksi. Valkoisen talon mukaan valvontaa on tiukennettava entisestään, koska terrori-iskua yrittänyt mies pääsi koneeseen Hollannissa ja Nigeriassa.

Sisäisestä turvallisuudesta vastaava ministeri Janet Napolitano arvioi, että Amsterdamissa noudatettiin kaikkia olemassa olevia ohjeita. Umar Farouk Abdulmutallab, 23, pääsi silti Detroitin-koneeseen joulupäivänä. Hän oli lentänyt Amsterdamiin kotimaastaan Nigeriasta.

Miehellä oli mukanaan jauhetta ja kemikaalia, joiden avulla hän yritti sytyttää tulipalon ja aiheuttaa räjähdyksen hieman ennen koneen laskeutumista Detroitiin. Abdulmutallabia vastaan nostettiin eilen syytteet matkustajakoneen räjäytysyrityksestä.

- Nyt mikään ei viittaa siihen, että kyse olisi yksittäistapausta laajemmasta hankkeesta. Tutkimukset ovat tietenkin vielä kesken, Napolitano sanoi Cable News Network -televisiolle.

- Olemme nyt keskittyneet lentoliikenteen turvallisuuden takaamiseen, jotta ihmiset voisivat matkustaa luottavaisin mielin.

Tapaus saattaa aiheuttaa pysyviä muutoksia turvatoimiin kuten 2006 paljastunut terrorisuunnitelma. Silloin väitettiin, että räjähteitä oli aiottu piilottaa juomapulloihin, ja nesteiden viemistä matkustamoihin rajoitettiin.

Al-Qaidan osuudesta ei todisteita

Napolitano sanoi, ettei al-Qaida-verkoston osuudesta ole varmuutta, vaikka Abdulmutallab on väittänyt tehneensä yhteistyötä sen kanssa. Mies on kertonut liittovaltion poliisille FBI:lle saaneensa terrorikoulutusta Jemenissä.

Nigerian hallituksen mukaan Abdulmutallab oli asunut jo jonkin aikaa ulkomailla. Hän saapui maahan vasta jouluaattona ja lähti saman tien Lagosista kohti Amsterdamia ja Detroitia.

Nigerian tiedotusministeri Dora Akunyili sanoi, että tarkastuksia tehostettiin heti Lagosin ja muiden suurkaupunkien lentoasemilla. Hän lupasi FBI:lle kaiken avun.

- Haluamme vakuuttaa kaikille, että lentokenttämme ovat turvallisia, Akunyili lisäsi.

Hän kertoi, että Abdulmutallabin isä on sokissa. Tämä oli tiettävästi varoittanut Yhdysvaltain lähetystöä poikansa vaarallisuudesta.

(MTV3 - STT - Reuters - AFP)

Katso Päivi Sinisalon juttu Washingtonista (Seitsemän uutiset 27.12.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.